Sarı akrep zehirindeki mucize tıp dünyasında şaşkınlık yarattı. Dünyanın en zehirli ve tehlikeli hayvanları arasında gösterilen sarı akrep, zehiriyle adete şifa kaynağı. İngilizce adıyla "deathstalker" olarak bilinen sarı akrep zehri, ilaç üretiminden kanser tedavisine kadar pek çok alanda kullanılabiliyor.

Üretimi oldukça zor olan sarı akrep zehrinin bir galonu (yaklaşık 3 litre) 39 milyon dolara satılıyor. Peki sarı akrep zehri nedir? Ne işe yarar? Türkiye'de sarı akrep nerelerde görülür?

SARI AKREP ZEHRİ NASIL ELDE EDİLİR?

Bir galon ya da 3,78 litre dolusu akrep zehri elde etmek için bir akrebin 2,6 milyon kez tek tek elle sağılması gerekiyor. Dünyadaki tüm akrepleri bir araya toplasanız dahi hepsini otomatik olarak sağabilen bir teknoloji henüz mevcut değil.

Sarı Akrep Zehri Neden Kıymetli?

Akrep zehri yaşlıları ve çocukları anında öldürebilen bir madde. Akrebin bir kez sokmasıyla birlikte müthiş bir acıyla birlikte kanda reaksiyonlar baş gösteriyor. Bu da kişinin metabolizmasına göre anında ya da saatler içinde ölümle sonuçlanabiliyor. Peki akrep zehrini bu kadar önemli kılan nedir?

sari_akrep

SARI AKREP ZEHRİ TIP ALANINDA MUCİZE

Akrep zehrinde kanserin tedavisi, ilaç yapımı ve kemik gelişimi ile ilgili çok önemli maddeler bulunuyor. Örneğin klorotoksinler beyin ve omurgadaki kanserli hücrelere bağlanmak için mükemmel derecede orantılı maddeler. Bu da kanserin büyüklüğünü ve lokasyonunu tespit etmek için biyolojik bir GPS vericisi ve silah işlevi sağlıyor.

Bununla birlikte bilim adamları sivrisineklerdeki sıtmayı akrep zehri ile öldürmeyi başardılar. Ayrıca fareler üzerinde yapılan deneylerde akrep zehrinde bulunan kaliotoksinin kemik hastalıklarını iyileştirici özelliği olduğu tespit edildi.

Akrep zehri ile ilgili bilinenler henüz çok az. Bu gizemli maddenin faydalarını araştırmak için yeterince zehir olması gerekiyor, ancak hem akreplerin sayısının az olması hem de zehri elde etmek için tek tek sağmak gibi operasyonel zorluklardan ötürü akrep zehri çok kıymetli ve pahalı.

akrep

Sarı akrep evcil hayvan olarak da beslenmektedir. Türkiye'de ilk defa Adıyaman'da tespit edilmiştir. Anadolu sarı akrebi olarak bilinen bu kıymetli hayvan daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Mardin ve Şanlıurfa'da çokça rastlanır. Kurak bozkırlar ve ormanlarda yaşamayı tercih eder ancak bununla birlikte kuru dere yataklarında, terkedilmiş ve yıkık binalarda ve taşlık bölgelerde taşların altında sıklıkla görülür.

Diğer akrep türleri gibi geceleri avlanır. Sinek, örümcek ve çıyan gibi diğer çok ayaklılarla beslenir.