Günlük kişi başına ortalama 10 ile 30 çay kaşığı kadar şeker tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre; şekerin günlük kalori ihtiyacımızın yüzde 10'undan fazlasını oluşturmaması gerekiyor.

Çünkü fazla şekeri vücut tolere edemiyor ve şeker zamanla birikim yaparak birçok ciddi sağlık sorununa neden olabiliyor. Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre; günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori) olmalı.

Şeker pancarından elde edilen ve halk arasında beyaz şeker olarak bilinen, yarı yarıya fruktoz ile glukozdan oluşan bir birleşik olan şeker, protein, yağ, vitamin ve mineral öğelerinden hiçbirine sahip değil. Posa içeriği de bulunmuyor. Uzmanlar da bu sebeple rafine edilmiş beyaz şekerin vücuda hiçbir faydası ve getirisi olmadığına dikkat çekiyor.

Rafine şeker ve çoğu gıdanın içinde bulunan yüksek oranda fruktoz içeren mısır şurupları vücudumuzda karaciğer tarafından metabolize ediliyor. Bu da karaciğerin daha fazla çalışması anlamına geliyor.

Bunun aksine günlük olarak tükettiğimiz ve kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak adlandırdığımız tahıllar ile baklagillerden aldığımız şeker ise sadece glukoza dönüşerek vücudun her hücresinde kullanılıyor. Dolayısıyla kaliteli karbonhidrat kaynakları, yani tahıllar ile baklagiller rafine şeker veya fruktoz şurupları gibi hem boş enerji kaynağı değil, hem de vücuda zarar vermeden şeker ihtiyacımızı karşılıyor.