Bazı anne babaların çocukları ile birlikte sömestr tatilinde kayak yapmayı planladığını ifade eden uzmanlar, bu dönemde dikkatli olunmasını öneriyor.

Özellikle kayak yaparken travmaya maruz kalmanın diş kaybına sebep olabileceğini vurgulayan uzmanlar, hem kendinizin hem de çocuklarınızın dişlerini korumak için darbelerden ve soğuktan mümkün olduğunca korumanız gerektiğinin altını çiziyor.

Ocak - Şubat ayları arasında gerçekleştirilen kar tatili sonrasın diş kırıklarının daha fazla yaşandığını ifade eden uzmanlar, böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız neler yapmanız gerektiğini anlattı.

Düşme veya çarpma tehlikesi olan tüm sporlarda olduğu gibi kayak veya snowboard yaparken de dişlerinizi korumanız son derece önemlidir. Herhangi bir travma karşısında dişiniz kırılabilir veya kökü ile beraber kemik içinden çıkabilir.

Dişinizin kırılması durumunda; eğer mümkünse, kırık parça ile birlikte çok kısa bir zaman içinde diş hekimine başvurulması durumunda dişin tedavi edilme şansı vardır. Eğer diş, kökü ile beraber kırılmadan kemik içinden çıkmışsa ve dişinizi bulabiliyorsanız dişi kesinlikle köküne dokunmadan diş hekimine ulaştırana kadar süt veya serum fizyolojik içinde tutarak kurumasını engellemek gerekir.

TFF, Süper Kupa Maçı için Kararını Verdi TFF, Süper Kupa Maçı için Kararını Verdi

Eğer köke herhangi bir temas veya kökte zedelenme olmamışsa; diş, tekrar çıktığı boşluk içine yerleştirilip sabitlenir ve dişin kurtulması sağlanabilir.

Kayak sırasında ağız bölgesine esen soğuk rüzgardan korunmazsanız yüz felci gibi tehlikeli sonuçlar da ortaya çıkabileceğini paylaşan uzmanlar, soğuk-sıcak hassasiyeti ilgili de uyarılarda bulundu. Eğer dışarıda uzun süre vakit geçirilecekse, soğukta kalıp ardından sıcak içecekler tüketmek dişler için pek de sağlıklı değil.

Dişler çok fazla işi değişimine maruz kalırsa, mine yüzeylerinde çatlaklar oluşabilir. Bu çatlakların sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur ancak yıllar içinde bu çatlaklarda hafif renklenmeler görünebilir. Bu nedenle ağzınızı kapalı tutup genelde burnunuzdan nefes alarak dişlerinizi aşırı soğuğa uzun süre maruz bırakmamak diş sağlığınız açısından olumlu olacaktır.