Aslında ROSI tekniğinin yeni bir teknik olmadığını savunan uzmanlar, tekniğin yalnızca uygulanışındaki farkların hem döllenme hem de gebelik oranlarını arttırdığı üzerinde duruyor.

Azosperminin ikiye ayrıldığını kaydeden uzmanlar, tıkanıklığa bağlı azospermi vakalarında sperm elde edilebildiğini fakat tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi vakalarında sorun yaşanıldığını vurguluyor.

Uzmanlar ROSI tekniği ile birlikte spermi bulunmayan erkeklerin hem biçimsel hem de fonksiyonel olarak normal olmayan, çocuk yapabilme yeteneği bulunmayan ama öncü sperm olarak tanımlanan spermlerin elde edilmesinin sağladığını belirtiyor.

Uzmanlar ROSI ile Tüp bebek tedavisi arasında farklar bulunduğunu kaydederken, Japon bilim insanları tarafından geliştirilen ve bilim dünyasına sunulan ROSI yönteminin, son uluslararası bilimsel toplantıda açıklanan sonuçları umut verici olduğunun altını çiziyor.

Yöntemin uygulanmasındaki zorluklara rağmen gelişmelerin Türkiye'de de yakından takip edildiğini paylaşan uzmanlar, bahsedilen tedavi ile 14 gebelik elde edilmesinin deklere edilmesi bu konuda sıkıntısı olan hastalara büyük bir umut vermekte olduğunu dile getiriyor.

Bu tarz bulgular daha önce de bilim dünyasında yankı bulmuş fakat uygulanabilirliği ve sonuçları açısından net olarak kabul görmemiştir. ROSI için birçok merkezde yapılacak denemeler ile elde edilen sonuçların doğrulanması ve desteklenmesi gerektiğini paylaşmadan geçemeyeceğiz.