Örneğin yatmadan önce içilen 1 bardak melisa çayının sizi sakinleştirebileceğini vurgulayan uzmanlar, bazı besinlerin ise sizi daha stresli yapabileceğinizi savunuyor. Stresli ve yorgun bir günün ardından stresinizi arttıracak besinlerden uzak durmanın önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, bu konuda bizlerle önemli bilgiler paylaştı.

Gün içinde tüketilen kahve veya kafein miktarının az tutulduğunda dikkati ve konsantrasyonu arttırdığını belirten uzmanlar, kafeini 200-300 mg'ın üzerinde tüketmenin adrenalin salgısına neden olduğunu ve stres hormonunu arttırdığını hatırlatıyor. Aşırı miktarda tüketilen kafeinin, vücudunuzdan magnezyumun atılmasına neden olacağı üzerinde duran uzmanlar, magnezyumun sakinleştirici etkisinin ortadan kalktığını ve daha sinirli bir hale büründüğünüzü paylaşıyor. Ayrıca kafein uzun vadede uyku kalitesini bozduğunda da size gerginlik verebilir.

Uzmanlar tarafından kafeinin ikiz kardeşi olarak nitelendirilen çayın içindeki teinin de kafeine benzer etkileri olduğunu savunan uzmanlar, kafeinden tek farkının moleküllerinin dokulara daha bağlı oluşu olduğunu dile getiriyor. Bunun da teininin etkisinin kafeine göre daha uzun sürede ortaya çıkması olarak açıklanabileceği işaret eden uzmanlar, çayın kahveye göre daha çok sulandırılarak tüketildiğini ve etkisinin bu nedenle de az olduğunu belirtiyor.

Özellikle tek seferde ve yüksek miktarda tüketildiğinde fazla insülin salgılanmasına sebebiyet veren şekerli besinlerin, kısa sürede kan şekerinde düşmelere neden olduğunu açıklayan uzmanlar, kan şekerinin düşmesinin bizleri daha sinirli ve gergin yaptığının altını çiziyor.