Su canlıların yaşamının ve yapısının büyük bir kısmını oluşturur. Bir insan bedeni besin almadan haftalarca yaşamını sürdürebilir fakat su almadan yalnızca bir kaç gün yaşayabilir. İnsan vücudunun 2/3 ' ü sudan oluşur. Canlılardaki bütün sistemlerde sıvı bulunur. Sıvı olarak tabir edilen şey ise sudur.

Vücuttaki su oranı kişiye, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yeni doğmuş bir bebeğin vücudundaki su oranı % 75 iken yaş ilerledikçe bu oran düşer.

Su, besinlerin sindirimi ve parçalanmasında, bu parçalanma sonucu oluşan atık maddelerin akciğer ve böbreklere taşınıp oradan da vücut dışına atılmasında, vücut ısısının denetiminde, kanın işlevlerini düzgün yerine getirmesinde ve cildi nemlendirme konusunda görevlidir.

Bir günde vücuttan 1.5 litre su kaybedilir. Kaybolan bu suyu dengelemek için günlük en az 2, 2.5 litre su içmek gereklidir.

Susuzluğun Neden Olduğu Sorunlar

Vücuda yeterli suyu alamamak, cilt kurumasına, saçlarda matlaşmaya, erken yaşlanmaya, kabızlığa ve halsizliğe neden olabilir. Aynı zamanda çay, kahve, asitli içecekler vücutta su kaybına neden olabilir. Su içmemek, kilo vermeyi zor hale getirir. Bunun nedeni ise yağ yakımında suyun büyük bir rolünün olması.

Suyu az tüketmek her türlü böbrek rahatsızlıklarına ve ciltte lekelenmelere sebep olabilir.

Suyun Faydalı Kullanımı Ve Önemi

Pürüzsüz bir cilt için bir sprey kabına suyu doldurup gün içinde yüzünüze 1 ya da 2 kere sıkarsanız yüzünüz nem kazanmış olur. Şampuanları ve saç kremlerinin içerisine su konulduğu zaman sabun su ile daha sıvı bir hale geldiğinden saç nemi daha iyi alacaktır.

Su kan hacmini dengeler ve besinlerin sindirimine yardımcı olur. Hücrelere ihtiyacı olduğu maddeleri taşır.

Yenilen gıdaların çözünerek rahatça sindirilmesini sağlar.