Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

İngiliz bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma, takma diş kullanıcılarının besinleri çiğnemesi zor olduğu için sağlıklı besinleri tercih etmeyerek yetersiz beslendiğini ortaya koydu.

Gerçekleşen bu araştırma sayesinde takma diş kullanıcılarının besleyici gıdalardan mahrum kaldığı saptandı. Et, kuruyemiş, sebze ve meyve gibi besleyici gıdaları tüketemeyen hastaların, kemik çatlaması ve kırılması riskinin yüksek olduğunu belirten uzmanlar, etkin çiğneyebilmenin yaşlılarının kas-iskelet sistemi sağlığı için büyük önem taşıdığını kaydediyor.

Kemik sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen çabaların çoğunluğu beslenme stratejilerine dayandığını belirten uzmanlar, dişlerin yaşlıların diyeti üzerindeki etkisi ise ihmal edildiğini savunuyor.

Takma diş kullanımında proteze alışma açısından büyük zorluklar oluşabiliyor. Sosyal yaşantısı aktif olarak devam eden kişilerde takma protez dişlerle besinleri iyice çiğneyerek yemek yerine, az miktarda yiyeceği çok fazla çiğnemeden yutmak bir refleks olarak tercih edilebiliyor.

Tabii ki bu durumda takma protez kullanan kişiler az yemelerine rağmen çiğneme tam olmadığı için sindirimin birinci aşaması olan ağız içi sindirim gerçekleşemiyor; bu da, besinlerin vücuda yapacağı faydadan yoksun kalmaya, aşırı kiloya ve bunun yanında yüksek şeker gibi hastalıklara yol açabiliyor.

Takma protez kullanması gereken hastalarımıza günümüz teknolojik imkanlarıyla implant tedavisi ile sabit porselen dişler yapabilmekteyiz.