Merkez Bankası'nın faiz kararını duyurduğu kritik toplantının ardından politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulduğu açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmedi. Bu karar, ekonomistlerin tahminleri ile uyumlu oldu.

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutması, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanının yüzde 45 olduğu bir dönemde gerçekleşti. Geçen ayki toplantıda, politika faizinde 500 baz puanlık artış yapılmıştı.

Merkez Bankası'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir."

Bankadan yapılan açıklamada, Mart ayındaki enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde seyrettiği vurgulandı. Tüketim malları ve altın ithalatının cari dengeyi desteklediği, ancak yurt içi talebin hala güçlü olduğu belirtildi. Hizmet enflasyonunun yüksek seyri, gıda fiyatlarındaki artış ve jeopolitik riskler, enflasyonist baskıların canlı kalmasına neden oluyor. Kurul, bu nedenle para politikası duruşunun sıkı kalacağını duyurdu.

Mart ayında alınan tedbirlerle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı ve bunun krediler ile iç talep üzerinde etkilerinin yakından izlendiği belirtildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiğini, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun devam edeceğini açıkladı. Enflasyon beklentilerinin tahminlerle uyumlu olmadığı veya belirgin bir bozulma görüldüğünde, para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağı vurgulandı. Sıkı para politikası duruşunun, yurt içi talepte dengelenmeyi, Türk lirasının reel değer kazanmasını ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyi sağlayarak, enflasyonist eğilimleri 2024'ün ikinci yarısında kontrol altına alacağı belirtildi.

Işıkhan, Asgari Ücrete Zam Yapılmayacağını Açıkladı Işıkhan, Asgari Ücrete Zam Yapılmayacağını Açıkladı

Kurul ayrıca, makroihtiyati politikaların, piyasa mekanizmasının işlevselliğinin ve makro finansal istikrarın korunmasına yönelik adımların sürdürüleceğini açıkladı. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmeye devam edeceği belirtildi. Likidite durumu dikkatle izlenerek gerektiğinde uygun araçların kullanılacağı duyuruldu.

Açıklamanın sonunda, Kurul'un politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun düşüşünü destekleyecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı amaçlayan bir şekilde alacağı belirtildi. Kurul, kararlarında öngörülebilirlik, veri odaklılık ve şeffaflık ilkelerine bağlı kalacağını yineledi.