İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,0870 %0,25
48,4590 %0,46
5.374,00 % -0,88
Ara
Medya24 Teknoloji Türkiye'de Geri Sayım Başladı! 2029'da Keşif Araçları Ay'a Çıkacak

Türkiye'de Geri Sayım Başladı! 2029'da Keşif Araçları Ay'a Çıkacak

Okunma Süresi: 2 dk

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından geliştirilen ve yüzde 80'i yerli üretim olan 'CHERI' isimli iki keşif aracı, 2029 yılında Ay'a gönderilmek üzere hazırlanıyor. Yapay zeka teknolojisi ile donatılan bu araçlar, Ay'ın güney kutbunda keşif yaparak üç boyutlu haritalar oluşturmayı hedefliyor. Proje, Türkiye'nin uzay alanındaki iddialı hedeflerinin bir parçası olarak dikkat çekiyor.

CHERI Araçları ve Görevleri

CHERI araçları, otonom olarak kendi rotalarını belirleyebilen ve yüzeyde veri toplayabilen gezginler olarak tasarlandı. Bu araçlar, zorlu iklim koşullarında, eksi 160 derece ile artı 80 derece arasında görev yapacak şekilde optimize edildi. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, bu projenin Türkiye'nin uzay programındaki önemli bir adım olduğunu vurguladı. "Bu araçlar, Ay yüzeyindeki zorlu koşullarda veri toplayacak ve haritalama yapacak bir sistem olarak işlev görecek" dedi.

Türkiye'nin Uzay Programındaki Hedefleri

Türkiye, son yıllarda milli uzay programı çerçevesinde birçok önemli hedefe ulaşmayı başardı. Bu hedefler arasında insanlı uzay görevleri de yer alıyor. Daha önce, Türkiye'nin iki astronotu uzayda deneyler gerçekleştirmişti. Prof. Dr. Yozgatlıgil, "ODTÜ olarak, Çin uzay ajansı ile işbirliği içinde yürüttüğümüz bu projede 50'ye yakın öğretim üyesi ve öğrencimiz yer alıyor. Bu tür projeler, Türkiye'nin uluslararası uzay yarışındaki konumunu güçlendirecek" ifadelerini kullandı.

Yerli Teknoloji ve Yenilikçi Yaklaşımlar

CHERI araçlarının tasarımında kullanılan teknolojilerin büyük çoğunluğu yerli olarak geliştirildi. Rektör Yozgatlıgil, bu projede yer alan teknolojik unsurların, uzay keşiflerinin yanı sıra, zorlu koşullarda arama kurtarma ve afet yönetimi gibi alanlarda da kullanılabileceğini belirtti. "Bu robotlar, sadece Ay yüzeyinde değil, dünya üzerindeki zorlu coğrafyalarda da görev alabilecek" diye ekledi.

2029 yılı, Türkiye için uzay keşiflerinde yeni bir dönüm noktası olma potansiyeli taşıyor. Ay'a gönderilecek olan CHERI araçları, sadece bilimsel araştırmalara katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası uzay alanındaki varlığını pekiştirecek. ODTÜ'nün bu projedeki rolü, yerli üretim ve teknoloji alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *