Uçak yolculuklarının bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğini hatırlatan uzmanlar, bu nedenle uçuş sırasında önlem almak gerektiğini vurguluyor. Özellikle uçuşlar sırasında üst solunum yolu veya kulak sorunlarının ortaya çıkabileceğini paylaşan uzmanlar, Derin Ven Trombozu gibi çok daha ciddi tabloların da ortaya çıkabileceği konusunda hem fikir.

Peki ama uçuşlar sırasında hangi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir?

Uçak kabinlerindeki basıncın atmosfer basıncının çok altında olması nedeniyle oksijen seviyesinin de düştüğünü hatırlatan uzmanlar bu nedenle yolcuların uçuş sırasında daha az oksijen tükettiğini ve buna bağlı sorunların gün yüzüne çıktığını paylaşıyor. Sağlıklı kişilerin bu durumu kolayca atlatabileceğini vurgulayan uzmanlar, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı gibi hafif belirtilerin bu durumdan kaynaklandığını dile getiriyor. Fakat kronik kalp damar ve akciğer hastalıkları olan kişilerde organ tahribatı oluşabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Uzmanlar bununla mücadele için özellikle uçuşlarda söz konusu kişilerin alkol almaması gerektiğini, kafeinli içeceklerden uzak durmasını belirtiyor. Ayrıca kronik kalp damar ve akciğer hastalığı bulunanların mutlaka uçuş öncesinde mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Uzmanlar uçak yolculuklarında sıklıkla rastlanılan sorunların başında kulak rahatsızlıkları da bulunduğunu hatırlatıyor. Küçük ve basit problemler olabileceği gibi kalıcı sorunlar haline de gelebilen bu sorunlarla mücadele için iniş sırasında yutkunma, çiğneme ve esneme hareketini tekrarlamanızın önemli olduğunu vurgulamalıyız. Sakız çiğneyerek ağız kaslarınızı hareket ettirmenizin ve uçuş öncesinde KBB'ye başvurmanızın da önemli bir detay olduğunu paylaşmakta fayda var.