Ukrayna ile Türkiye arasında yaşanan olumlu gelişmeler ile birlikte iki ülke arasındaki seyahat engellerini kaldırma yoluna gidilmiştir. Peki, atılan adımlardan sonra Türkiye'den Ukrayna'ya sadece kimlikle gidilebiliyor mu?

Türk vatandaşlara, Ukrayna'ya pasaport şartı aranmaksızın seyahat edebilme imkanı sağlayan antlaşma, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 14 Mart 2017 tarihinde imzalandı. Böylece turistik ya da diğer amaçlarla Türk vatandaşların Ukrayna'ya yapacakları seyahatlerde yalnızca TC kimlik kartı kullanarak giriş yapılabiliyor. Yapılan antlaşma, aynı şekilde Ukraynalıların da herhangi bir pasaport beyanı olmaksızın resmi kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapabilmesini kapsıyor. Yeni çipli kimlik kartları ile yapılabilen Ukrayna seyahat kararnamesi 1 Haziran 2017 günü devreye girdi.

Ukrayna'ya Pasaportsuz Seyahat

2017 yılının verilerine göre, Ukrayna'dan Türkiye'ye seyahat eden turist sayısı bir milyondan fazladır. Yürürlüğe konulan uygulamadan sonra Türkiye'den Ukrayna'ya seyahat eden turist sayısında da yaklaşık olarak yüzde 28 artış gözlenmiştir. İki ülke arasında turistik faaliyetleri hızlandıran gelişmeler sayesinde bu oranların daha da artması bekleniyor. Bu durumdan iki ülkenin ticari ilişkilerinin de olumlu yönde etkileneceği tahmin ediliyor. İmzalanan antlaşma, ülkelerin arasındaki seyahat zorluklarının kaldırılmasıyla hem Türkiye hem de Ukrayna'nın ekonomik büyümesi için önemli bir adım olarak görülüyor.

Turistik anlamda yaşanan büyük gelişme sonrasında, iki ülke arasında karşılıklı olarak yapılan yatırımları korumak ve serbest ticareti güçlendirmek adına yeni antlaşmaların yapılması planlanıyor.

İki Ülke Arasındaki Karşılıklı Uçak Seferleri Çoğaltılıyor

Gelişmeler sonucunda Türkiye ve Ukrayna arasında giderek yoğunlaşacak olan hava trafiğini karşılayabilmek amacıyla karşılıklı uçak seferlerinin çoğaltılması bekleniyor. Ukrayna Uluslararası Hava Yolları, Pegasus ve Türk Hava Yolları'nın iki ülke arasında direkt uçuşları bulunuyor. Türkiye'den Ukrayna'ya seyahat ederken aktarmasız bir şekilde Kherson, Odesa, Zaporizhia, Lviv, Kharkiv ve Kiev şehirlerine ulaşmak mümkündür.