Ülkemizde D vitamini eksikliğinin görülme sıklığı ve ilişkili faktörler üzerine yapılan Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey araştırmasının önemli sonuçlar elde ettiğini hatırlatan uzmanlar, araştırmaya göre Türkiye'de 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliğinin bulunduğunun gözlemlendiğini ortaya seriyor.

D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat uzmanlar, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu dile getiriyor.

Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten Serter, Türkiye'de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti.