Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bir lafıyla' kaldırılan TEOG 'un yerine yeni sınav sistemi getirildi.

TEOG yerine yeni getirilen sınav sisteminin adı 'Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı' oldu. Kısa adı ise henüz belli değil. Yeni sınav sisteminin adını belirlediklerini ama kısa adını belirlemediklerini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kısa adı kamuoyu belirlesin dedi.

AKP hükümeti 2002 yılından itibaren eğitim sisteminde bir çok defa değişiklik yaptı. Yaptığı hiçbir değişiklikte başarı sağlayamayan AKP hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek bir lafı ile kendi getirdikleri TEOG sistemini de kaldırarak, 'Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı' adı altında yeni sınav sistemini duyurdu.

Bu sene üniversiteye girebilmek için yarışacak olan 2 milyondan fazla üniversite adayını ilgilendiren bu değişiklikte sınav bir hafta sonunda, iki oturum şeklinde yapılacak.

Sınav toplam 80 sorudan oluşacak. Önlisans için baraj 150 puan olarak açıklandı. Lisans için ise barajın 180 puan olduğu belirtildi. 200 puan ve üzerinde alanların puanı ertesi sene de geçerli olacağı ifade edildi. Puan türleri ise 18'den 5'e indirildi.

Toplam 80 sorunun sorulacağı sınavda 40 soru matematik, 40 soru ise Türkçe olacak.

Özel yetenek ile öğrenci alan programlara başvurabilmek için sınavda önlisans barajı olan 150 puanı geçmiş olmak gerekiyor.

Ayrıca geçtiğimiz yıl getirilen 'sınavdan 15 dakika önce okulun kapısından girmiş olmak zorunluluğu' ile de bir değişiklik yapıldığı açıklandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl yaşanan olumsuzlukları, ağlayan öğrencileri görmek istemedikleri, bu sebepten dolayı bu konuda bir değişiklik yapılacağı duyuruldu.