Uzmanlar günlük hayatın stresinin ve bazı hastalıkların uyku sorunlarına yol açabileceğini hatırlatırken, kısa süreli de olsa yaşanan uykusuzlukların ilerleyen dönemlerde kronikleşebileceğinin altını çiziyor. Bir türlü uyuyamamanın kaygı, erken uyanmanın ise depresyon da görülen önemli bir belirti olduğunu savunan uzmanlar, bu tip durumlarda mutlaka profesyonel yardım alınmasını öneriyor.

Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor Ünlü'nün Kalp Sorunu Devam Ediyor

Halk arasında çok fazla rastlanan uyku problemlerinin bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ve bazı sorunları ortaya çıkardığını kaydeden uzmanlar, kronik uykusuzluk nedenlerinin psikiyatrik hastalıklar, organik hastalıklar veya ilaçlar olabileceğini vurguluyor.

Özellikle huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik bacak hareketleri, uyku apne sendromu ve parasomniler uyku laboratuvarlarında yapılan polisomnografik incelemeyle saptanabileceğini belirten uzmanlar, bunama veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar; psikozlar, duygulanım bozuklukları, anksiyete bozukluğu, panik bozukluk ve alkolizm gibi psikiyatrik hastalıklar uykusuzluğa sebebiyet verebileceği üzerinde duruyor.

Uykusuzluğun, kişinin daha önce alışık olduğu ve kendisini dinlendiren uyku süresinde azalma olarak tanımlanabileceğini dile getiren uzmanlar, uykusuzluğun çeşitli şekillerde karşımıza çıkabileceğini paylaşıyor. Bu şekillerin; birincisinin uykuya dalma süresinde uzama veya uyuyamama, ikincisinin uykuya daldıktan belli bir sonra uyanıp daha sonra uykuya geçmekte zorlanma, üçüncüsünün ise kişinin uykuya dalmasında veya uykuyu sürdürmesinde herhangi bir sorun yokken sabah erken saatlerde uyanması ve bir daha uyuyamaması olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Eğer bu uyku sorunlarından birini yaşıyorsanız mutlaka uzmandan yardım almanız gerekiyor.