Hastalığı buluna ve tanımlayan doktor Georges Gilles de la Tourette'den ismini alan Tourette hastalığı, kısa aralıklarla meydana gelen sesli olarak ortaya çıkan bir tik hastalığı olarak tanımlanabilir. Kişinin tikleri kontrolsüz bir şekilde meydana gelir ve aynı zamanda da kişi çıkardığı sesleri de kontrol edemez. Tourette sendromunun beyinle ilgili nörokimyasal ve nörolojik bir hastalık olduğunu dile getiren uzmanlar, genellikle normal zekaya sahip kişilerde gözlemlendiğini ve zeka geriliği veyahut herhangi bir psikolojik rahatsızlıktan bahsetmenin doğru olmayacağını paylaşıyor.

Uzmanlar çocukların ergenliğe geçiş dönemiyle birlikte tiklerin yoğunluğunun azalmaya başladığını savunan uzmanlar, sendromun ortaya çıkmadan önce çeşitli belirtiler verdiğini de paylaşıyor. Bu belirtilerin dikkatlice takip edilmesinin şart olduğunu vurgulayan uzmanlar, ancak erken tanı ile bu hastanın önüne geçilebileceğini kaydediyor.

Tourette sendromunun belirtileri arasında motor hareketlerde dalgalanma ve değişimlerin yaşandığını, göz kırpma eğiliminin sıklaştığını, kafayı sallama gibi belirtilerin ortaya çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Bunların dışında gözlerde meydana gelen sağa sola kayma hareketlerinin de bu sendromun belirtilerinde yaşandığını belirten uzmanlar, bağırma, vızıldama, öksürme, üfleme, boğaz temizleme ve havlama şeklinde ses çıkarmanın da söz konusu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Tourette sendromunun henüz bir tedavisi olmadığını kaydeden uzmanlar, yalnızca hastalığın hafiflemesi için bazı değişiklikler yapılabileceğinin altını çiziyor.