Vegan diyetlerin pek çok besin öğesini barındırmasına rağmen kimi besin öğeleri açısından yeterli olmadığını savunan bazı uzmanlar, vegan beslenmeye yönelenlerin atması gereken bazı adımlar olduğu konusunda hem fikir.

Hayvansal kaynaklı olması nedeniyle bal, süt ürünleri ve yumurtayı da tüketmeyen veganların sayısının her geçen gün arttığını paylaşan uzmanlar, vegan beslenenlerde bitkisel besin tercihlerinde de farklı inanışların söz konusu olduğunu hatırlatıyor.

Bazı veganların beslenmesinde yalnızca sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillerin bulunduğunu bazılarında ise yalnızca tahıl ürünlerinin olduğunu hatırlatan uzmanlar, bitkisel besinlerin B12 vitamini içermedikleri için vitaminsiz kaldıklarını vurguluyor. Vegan tipi beslenen bireylerin mutlaka B12 açısından desteğe ihtiyacı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kemiklerimiz için kalsiyumun önemli bir mineral olduğunu hatırlatan uzmanlar, tıpkı B 12 vitamininde olduğu gibi kalsiyumun da veganlarda eksik olduğunu paylaşıyor.

Balık tüketmeyen bir veganın diyetinde omega-3 yağ alımını desteklemek için günde 2 porsiyon keten tohumu veya yağı, ceviz, semizotu gibi omega-3 kaynakları bulunması önerilir.

Vücudumuz hayvansal kaynaklı besinlerdeki demiri bitkisel kaynaklı besinlerdeki demire göre daha aktif kullanır. Bu da vegan beslenmede bitkisel kaynaklardan alınan demirin yetersiz kalmasına neden olabilir. Bitkisel kaynaklı besinlerdeki demirden yeterince iyi faydalanmak için beslenmede C vitamini kaynaklarının yeterli düzeyde bulunması önemlidir.

Kuru baklagil ve yağlı tohumlar veganlar için iyi protein kaynağıdır ve kolesterol içermezler. Ayrıca kompleks karbonhidratlar ve posa yönünden de iyi birer kaynak olan kuru baklagiller ile tahıl kaynaklarının birlikte tüketilmesi, vücudun her iki besin grubundaki proteinden daha iyi faydalanmasını sağlar.