Yaşlılarda kafa bölgesine alınan darbelerin, travma şiddetinden bağımsız olarak beyin kanamalarına yol açabileceğini dile getiren uzmanlar, beyin kanaması, kafatasının altında damarların bütünlüğünün bozulması sonucunda beynin içinde veya üzerinde kan birikmesi sonucu oluştuğunu hatırlatıyor.

Her yaş gurubu için geçerli olabilen beyin kanamalarının; travmalar, eşlik eden bazı kan hastalıkları, ilaçlar ve yaşın ilerlemesiyle damarların tıkanma riskinin yükselmesi gibi birtakım sebeplerle arttığını kaydeden uzmanlar, özellikle de belli bir yaştan sonra yüksek tansiyonun hastalarda beyin kanamalarını tetiklediği üzerinde duruyor.

İleri yaşlarda travma sonrası meydana gelen beyin kanamalarının ve bunların neden olduğu sağlık sorunları hakkında uzmanlar dikkatli olunması gerektiğini paylaşıyor.

Kafa darbelerinden sonra yaşlı bireylerde genellikle izlenen kanamaların, 'subdural kanamalar' olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle farkına varılmayan bir travma sonucu, bu kanamaların aylar sonra 'kronik subdural kanama' haline gelebileceğini ifade ediyor.

Subdural kanamaların, beynin en dış zarıyla ortadaki zarı arasında ortaya çıktığını ve şiddetli travmaların beynin üzerindeki damarlar da zarar görebileceğini de hatırlatıyor. İşte bu damarlardan sızan kanın, beyin zarın altında birikerek beynin sıkışmasına neden olacağını hatırlatan uzmanlar, hastalığın tanısının genellikle bilgisayarlı tomografisi (BT) tetkikiyle konduğunu ifade ediyor.