Bazı yörelerde yeni doğmuş olan bebekleri kokmasın diye tuzlandığını belirten uzmanlar, bu durumun çok ciddi hastalıklara ve hatta ölüme bile sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunana Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, bazı yörelerde yeni doğmuş olan bebekleri kokmasın diye tuzlanmasının doğru olmadığının altını çizerken, bu durumun bebekte sıvı kaybına neden olduğunu, sıvı kaybına bağlı ölümlerin meydana geldiğini belirtti.

Özellikle aile büyükleri tarafından bebeğin tuzlanması konusunda baskı yapıldığını belirten Prof. Dr. Nejat Narlı, yeni anne olanları ve anne adaylarını uyararak bebeğin tuzlanmasına izin vermeyin dedi. Prof. Dr. Nejat Narlı konuşmasının devamında; "Yeni doğan bebekler, aile büyükleri tarafından tuz veya zeytin yağı ile birlikte ovulup banyo ettirilerek; ağız, koltuk altı, kasık, dahil tüm vücuda sürülerek tuzlanmaktadır. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız." Diyerek yeni doğan bebeklerin tuzlanmasının ne akdar kötü sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

Lezzetli Yolculuk, Yemek Eleştirmeninin Maceraları Lezzetli Yolculuk, Yemek Eleştirmeninin Maceraları

Yeni doğan bebeği kokmasın diye tuzlama işleminin genellikle Adana ve Hatay'da yapıldığının üstünü çizen Prof. Dr. Nejat Narlı; "Özellikle bölgemizde doktor desteğini almayan bazı aileler tuzlamayı uyguluyorlar. Bebekleri doğar doğmaz kokmasın diye tuzluyorlar. Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine neden oluyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına neden oluyor. Çoğu zaman da bebeğe doğduktan sonra birkaç kez ezan okunmadan anne sütü verilmiyor. Bebeğin gözüne iyi göreceği düşünülerek limon damlatılıyor. Yapılan bu işlemler hemen ters etki göstermezse de bir süre sonra sağlık problemleri olarak kendini gösteriyor." Dedi.