Zatürrenin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar, ebeveynleri çocuklarını zatürreden korumak için nelere dikkat etmeleri konusunda bilgilendirmenin şart olduğunun altını çiziyor.

Pnömoni yani halk arasında bilinen zartürrenin, virüs veya bakteriler sebebiyle akciğerlerde oluşan bir enfeksiyon olduğunu kaydeden uzmanlar, yakın geçmişte bu enfeksiyonların sonra derece tehlikeli olarak görüldüğünü ancak teknolojiyle birlikte artık daha kolay tedavi edilebilir hale geldiğini belirtiyor.

Fakat zatürrenin anne babaları hala tedirgin eden önemli hastalıkların başında bulunduğunu belirten uzmanlar, önlenebilir olmasına rağmen hala 0-4 yaş aralığındaki çocuklarda ölümlerin ikinci nedeni olarak yer aldığını hatırlatıyor.

Dünya genelinde her sene yaklaşık olarak 10 ile 20 milyon arasındaki çocuğun zatürre nedeniyle hastaneye yatırıldığını ve bunların yaklaşık 2 milyonunun hayatını kaybettiğini vurgulayan uzmanlar, Türkiye'de çocukların yaklaşık yüzde 30 ile 50'sinin zatürreye yakalandığını belirtiyor.

Kişiden kişiye yayılan viral veya bakteri kaynaklı enfeksiyonlarla bağlantılı olan Zatürrenin, çocukların yakın temas halinde oldukları özellikle sonbahar ve kış aylarında artışa geçtiğini dile getiren uzmanlar, solunum yoluyla alınan bakteri veya virüs üst solunum yolunda tutulmuyorsa direkt akciğere inerek enfeksiyon yarattığını hatırlatıyor.

Beslenme eksikliği nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan ve alerjik bir yapısı bulunan çocuklarda daha sık rastlanan zatürrenin, özellikle 0-1 yaş arası çocuklarda öksürük reflekslerinin zayıf olması sebebiyle tehlikeli olduğunu vurguluyor.