Uzman bu sebeple karnedeki notlardan hem çocuğun hem okulun hem de ailenin sorumlu olduğunu belirten uzmanlar, sorunların oluşmasının zaman aldığını, zayıf karneye kadar bu sinyalleri çocuğun ortaya koyduğunu açıklıyor.

Uzmanlar kötü notlar gelmeden önce ailenin mutlaka yardım alması gerektiğini belirtirken, karne de kötü notlar geldikten sonra da yapılacak pek çok şeyin bulunduğunu dile getiriyor.

Karnede kırık notlarla karşılaşan ailelerin ilk olarak notlardan sadece çocuğun sorumlu olmadığını anlamasının şart olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuğu kötü karneden dolayı cezalandırmanın, yargılamanın veya diğer arkadaşlarıyla kıyaslamanın da hatalı olacağı üzerinde duruyor. Sorunun bu şekilde çözülmeyeceği gibi durumun daha ağır bir hal alacağını da hatırlatan uzmanlar, ailenin bu durumda okul ve öğretmenlerle iş birliği halinde olmasının şart olduğunu belirtiyor.

Çocuğun öğrenmesiyle ilgili olarak bir sorun söz konusuysa bir sene beklemenin yanlış bir tutum olacağı üzerinde duran uzmanlar, bir çocuk veya ergen psikiyatristine gitmenin doğru olacağını açıklıyor.

Çocuğun zekası, dikkati değerlendirilmeli, kişilik analizi yapılmalı, aile tutumları incelenmelidir.

Çocuk, bir dönem boyunca başaramadığını iki haftalık tatilde başaramaz. Çocuğu zorlamamak, çözüme yönelik eyleme geçmek, en doğru yaklaşım olacaktır. Çocuktan tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olabilir