ELISA testinin zaman zaman başka enfeksiyonel hastalıklarda da pozitif çıkabildiğini dile getiren uzmanlar, bu sebeple hastalığı doğrulamak amacıyla Western Blot olarak adlandırılan doğrulama testinin gerçekleştiğini belirtiyor. Eğer kişide HIV var ise testin pozitif sonuç verdiğini ve sonuca doktorlar tarafından kesin gözüyle bakıldığını paylaşan uzmanlar, ELISA dışında şüpheli durumlarda erken tanıyı sağlayan HIV PCR ve p24 antijen testlerinin de söz konusu olduğunun altını çiziyor.

PCR olarak adlandırılan teknikte virüsün genetik materyali çoğaltılarak tanımlandığını 9. günde pozitif sonuç vermeye başladığını hatırlatan uzmanlar, PCR'in 28. günde ise yüzde 98-100 oranında güvenilir sonuç verdiğini paylaşıyor.

p24 antijen testinde ise HIV virüsüne ait bir protein olan p24 proteininin tespit edilmesinin söz konusu olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu proteininin kanda tespit edilmesi virüsün varlığını gösterdiğini ve test virüsün bulaşmasından sonraki 21- 90 gün arasında pozitif sonuç verdiğini açıklıyor.

AIDS'in kan ürünlerinden, kan yoluyla, doku ve organ nakliyle, cinsel ilişki ile ve anneden bebeğe, gebelikte ve emzirme ile bulaşabileceğini kaydeden uzmanlar, cinsel ilişki ile HIV bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerden birinin genital ülserler olduğunu savunan uzmanlar, genital ülserlerin varlığı, HIV pozitif kişi ile ilişkide hastalık bulaşma ihtimalini 5 kat artırdığını kaydediyor.