Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin gelişmiş AR-GE altyapısı, üretim kapasitesi ve teknoloji yatırımlarıyla yeni nesil mobilite dönüşümüne liderlik etmeye hazır olduğunu belirtti. Bakan Kacır, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, elektrikli ve akıllı ulaşım teknolojilerinin Türkiye için stratejik fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Elektrikli araç satışları hızla artıyor
Kacır, bu yılın ilk dört ayında hibrit araç satışlarının %134, elektrikli araç satışlarının ise %103 oranında arttığını açıkladı. Türkiye’de elektrikli araçların toplam pazar payı %15,5'e ulaştı. Bu yükselişin arkasında tüketici tercihlerindeki değişim, emisyon kuralları ve kamu teşviklerinin etkili olduğunu söyleyen Kacır, batarya teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte elektrikli araçların daha ulaşılabilir hale geldiğini belirtti.
Togg, mobilite vizyonunun simgesi oldu
Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili Togg’un, yeni mobilite vizyonunun yalnızca bir sembolü değil, aynı zamanda dönüşüm iradesinin kanıtı olduğunu belirten Kacır, 40’tan fazla yerli teknoloji girişimiyle kurulan iş birlikleri sayesinde Togg’un AR-GE kapasitesini hızla geliştirdiğini ifade etti.
Bakanlık, Togg gibi projeleri desteklemek amacıyla Mobilite Hızlandırma Programı, Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj Destek Programı ve Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme Platformu gibi adımlar attı. Şu anda Türkiye genelinde 12 bini hızlı olmak üzere 30 bin şarj noktası bulunduğu, bu sayının 1 yılda 2 katına çıktığı bildirildi.
2030 hedefi: 1 milyon üretim, %75 yerlilik
Kacır, “2030’a kadar elektrikli ve hibrit araçların pazar payını %35’in üzerine, yerlilik oranını %75’e ve üretim kapasitesini 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. Ayrıca Seviye 3 otonom araçların yerli üretiminin de bu tarihe kadar gerçekleştirileceğini söyledi.
Türkiye, sadece kara taşıtlarında değil; raylı, deniz ve hava ulaşımında da yerli üretim atağına devam ediyor. Eskişehir’de yerli elektrikli lokomotifin seri üretimi sürerken, hızlı tren ve elektrikli gemi projeleri de geliştirme aşamasında bulunuyor.
Yeni yatırımlar yolda, Türkiye cazibe merkezi
Türkiye’ye olan yatırımcı ilgisinin her geçen gün arttığını belirten Kacır, Çinli BYD’nin Manisa’da, Chery’nin ise Samsun’da büyük çaplı üretim tesisleri kuracağını açıkladı. Elektrikli araç ve batarya üretimine yönelik HIT-30 yatırım programı kapsamında büyük teşvikler sunulduğu belirtildi.
Türkiye’nin mobilite alanında küresel teknoloji merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini ifade eden Kacır, Bilişim Vadisi’nin 120'den fazla mobilite girişimine ev sahipliği yaptığını, bu yapının ülkenin dijital dönüşümüne öncülük ettiğini vurguladı.