Amerika Birleşik Devletleri kökenli matematikçi ve bilim insanı Profesor Len Adleman'ın 'bilgisayar virüsü' adını bulduğunu hatırlatan uzmanlar, bulaşıcı ve çoğalır olması nedeniyle bu ismi koymaya karar verdiğini paylaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Kaliforniya Üniversitesi'nde bir bilimsel çalışma deneyi olarak oluşturduğu zararlı programı Profesör Len Adleman'a sunan öğrencisi Fred Cohen, Adleman'ın programı incelemesine olanak sunmuş oldu.

Gelecekte DNA Bilgisayarların (DNA Computing) babası olarak da tanınacak olan Len Adleman, o sırada bir moleküler biyoloji laboratuarı içinde gerçek HIV virüslerini araştırıyordu. Öğrencisinin programını incelediğinde benzerliği hemen tespit etti: Bu program, bulaştığı sistemde hızla kendisini çoğaltırken aynen gerçek bir virüs gibi davranıyordu.

Bulaşıcıdır ve çoğalır

Len Adleman, bu çalışmanın yapıldığı 3 Kasım 1983 tarihinde 'bulaşıcıdır ve çoğalır' diyerek, bu zararlı yazılımlara 'Bilgisayar Virüsü (Computer Virus)' adını verdi. Ve böylece tarihi bir saptama yaptı. Len Adleman'ın öğrencisi Fred Cohen de buna ilişkin çalışma tezinde virüslere ilişkin bu tanımı yaptı:

"Bir virüs, diğer programları, muhtemelen kendisinin evrimleşmiş bir sürümünü de içerecek şekilde değiştirerek enfekte edebilen bir programdır.'

Dijital cihazların elimize sığabilecek kadar ufaldığı bir dünyada, bu kavram ve tanım artık herkesin gündeminde yer alıyor ve herkesi ilgilendiriyor. Len Adleman ve öğrencisi Fred Cohen'in çalışmaları, bilgisayar savunma tekniklerinin sürekli gelişmesine ve bilgisayar tehditleri üzerindeki araştırmalara yön verdi. Profesör Adleman, bunun bilgisayar bilimleri tarihi için bir köşe taşı olduğunu biliyordu ve sadece Dr. Cohen'i değil, öğrenci gruplarını da bu konuyu araştırmaya teşvik etti. Bu ilk çalışmaların birçoğu daha sonra antivirüs endüstrisi haline gelmenin temelleri sayılır.