Dünya üzerinde kullanılan GPS sistemi tüm ülkelere açık olsa da,ABD Hava Kuvvetleri tarafından işletilmekte. 1990'dan bu yana kendi küresel konumlama versiyonunu geliştirmeyi amaçlayan Çin, yatırımları hızlandırmak için düğmeye bastı. 2020 yılında tüm Dünya'yı kaplaması beklenen sisteme 9 milyar dolarlık bütçe ayrılmış. Yeni sistem çalışmaya başladıktan sonra Çin savaş uçakları ve gemilerinin yeni yol göstericisi olacak.

SİSTEMİN ADI BEİDOU

Beidou olarak adlandırılacak sistem adını Büyükayı Takımyıldızı'ndan alıyor. Çin, Beidou'yu 90'lı yıllardan bu yana geliştirmekteydi. 2020 yılına gelindiğinde sistem için harcanan paranın 8,98 milyar dolar ile 10,6 milyar dolar arasında olması bekleniyor. ABD-Çin ekonomik savaşının projenin önemini arttırdığı düşünülüyor. Hızını artıran proje bu yıl 18 uydu fırlatarak toplam uydu sayısını 40'a yükseltti. Sistem, 2020 yılında devreye girmeden önce 11 uydudaha fırlatılacak.

sistemin ilk aşamaları hızlı ilerlese de çalışması için kendine özel donanım ve yazılım çözümleri gerektirdiğinden dolayı Çin, firmaları 2020 yılına kadar Beidou uyumlu cihazlar üretmek amacıyla destekleyecek. Pekin merkezli NavInfo firması önümüzdeki iki yıl içinde Beidou navigasyon çözümüne yarı iletkenler üretmeyi planlıyor.

Sistemin bir bölümü şu an aktif durumda, Çin ve komşu ülkeleri tarafından kullanılabiliyor. Hatta NavInfo isimli firma Ekim ayında Singapur hükümeti için Beidou tabanlı haritalama hizmeti sunmaya başlamıştı. Proje direktörü Wang Yan 'Stratejik açıdan, navigasyon sistemlerinde kullanılmak amacıyla Çin'in kendi uydularına sahip olması önemli bir konu. Beidou tek seçeneğimiz.' açıklamalarında bulundu. Geleceğin otonom araçları ve akıllı cihazlarının böyle bir sisteme ihtiyaç duymasının öneminden de bahsedildi.

Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar Saat Endüstrisinde Öne Çıkan Ülkeler ve Markalar

FİRMALAR YENİ SİSTEM İÇİN HAZIRLANIYOR

Çin pazarının büyüklüğü düşünülerek firmalar Beidou küresel konumlama sistemi üzerinde çalışmalarına şimdiden başladılar. Örneğin Volkswagen, araçlarının 2020 yılında yeni sisteme hazır olacağını belirtti. Samsung, Huawei ve Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri de bu desteği veriyorlar. Amerika merkezli Qualcomm firması da hazırlıklara başladığını bildirmiş.

Dünya üzerinde ABD'nin GPS, Rusya'nın GLONASS ve Avrupa'nın Galileo sistemi global çapta hizmet verebiliyorlar. 2020 yılında Beidou tamamlandığında yeni bir oyuncu olarak bu ülkelerin arasına Çin de eklenecek.