Kışın azalmaya başlayan sıvı alımını arttıran çorbaların, öğünlerde mutlaka yer almasının sıvı alımını da sağladığını kaydeden uzmanlar, çorba tüketimiyle kilo kontrolünün daha rahat bir şekilde gerçekleşeceğine de dikkat çekiyor.

Kış aylarında çorba çeşitlerinin mis kokularıyla sofralarımızda daha ön plana çıktığını dile getiren uzmanlar, Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan çorbalar, iştah ve kilo kontrolü ile doygunluğa büyük fayda sağladığını ifade ediyor. Hatta kışın içilen sıcak bir çorba, duygusal olarak daha mutlu olmamıza dahi yardımcı olabiliyor.

Uzmanlar mideden beyne giden tokluk sinyalinin süresinin 20 dakika olduğunu, pek çoğumuzun bundan daha kısa sürede yediğimiz yemekten doyduğumuzu hissetmediğimiz ancak çorba içtiğimizde bu sürenin uzadığını ve tokluk sinyalini kolay bir şekilde aldığımızı savunuyor.

Mide duvarlarının gerilmesine ve buna bağlı olarak tokluk merkezinin çalışmasına yardımcı olan çorbanın, iştahı kesme özelliği olduğunu da hatırlatan uzmanlar, özellikle zayıflamaya yönelik bir beslenme programı uygulayanların, öğle ve akşam yemeklerine mutlaka çorbayla başlaması gerektiğinin altını çiziyor.

Çorba tüketmenin soğuk havalarda fiziksel olarak ısınma sağladığı için duygusal olarak da mutluluk verdiğini hatırlatan uzmanlar, çorbanın sebze, et, tavuk, balık ve baklagiller gibi pek çok gıda ile hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanabileceğini dile getiriyor. Bu nedenle de her damak tadına hitap eden bir çorba çeşidi mutlaka bulunur. Örneğin tavuk suyu çorbası sevmeyen biri, domates ya da mercimek çorbasını keyifle tüketebilir.