Kişi eğer şüpheli bir ilişkiye girmiş ise ve içine bir kurt düştüyse mutlaka doktora başvurması gerektiğini savunan uzmanlar, ilişkiden sonraki üç ay içerisinde yapılacak ELISA testi yaptırmanın şart olduğunu dile getiriyor.

Toplumun AIDS hastalığı hakkında bilinçlendirilmesi ve nasıl bulaştığı konusunda eğitilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kişilerin rutin sağlık kontrollerine gitmesinin ve ilişki sırasında kondom kullanmasının AIDS riskini neredeyse 0'a indireceğini savunuyor.

Vücuda girdikten sonra bağışıklık sisteminin HIV ile savaşmaya başladığını ve vücutta anti- HIV denilen antikorların üremeye başladığını paylaşan uzmanlar, bu antikorları tespit edebilen ELISA testinin AIDS'i tespit etmek için rutin olarak kullanılan bir yöntem olduğunu hatırlatıyor.

Ancak uzmanlar ELISA'dan doğru sonuç alabilmek için şüpheli ilişkinin üzerinden en az 3 ay geçmesi gerektiğini savunurken, ELISA testi, yüksek duyarlılığa sahip olduğu için kanda anti-HIV antikorları az miktarda olsa bile pozitif sonuç veriyor.

Dolayısıyla ELISA testinin anti- HIV negatif sonucunu vermesi, sonucun kesin olarak doğru olduğunu gösteriyor. Fakat ELISA testi pozitif sonuç vermişse bu kişinin kesin olarak HIV virüsü taşıdığını net bir şekilde göstermiyor. ELISA başka enfeksiyonlara karşı oluşan farklı antikorlarla çapraz reaksiyon verebiliyor ve hasta HIV ile enfekte olmadığı halde pozitif sonuç çıkabiliyor.