Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında kürsüye çıktı. Cemal Kaşıkçı olayının ayrıntılarını anlatan Erdoğan, şüphelilerin İstanbul'da yargılanması için Suudi Kralı'na çağrıda bulundu.

MHP ile yaşanan af teklifi tartışmalarına yanıt veren Cumhurbaşkanı, uyuşturucudan hüküm giyen 50 bin kişiyi işaret eden Erdoğan, "Bunlar mı kader mahkumu?" diye sordu.

Andımız kararıyla ilgili Danıştay'a çatan Erdoğan, "Bu meseleli 2013'te çözmüştük" dedi.

ERDOĞAN'IN MECLİS GRUP TOPLANTISINDAN NOTLAR

Temel ilkemiz bir devlet kendisine işlenen suçları af yetkisine sahip olabilir ama kişilere karşı işlenen suçta af yetkisine sahip değildir. Bir defa şunu çok iyi anlamamız gerekiyor. Eğer adalet mülkün esasıysa o zaman bir bu mülkü ayakta tutmak için adil davranmaya mecburuz. Kalkıpta uyuşturucu barınlarıyla torbacılık yapanları bir araya getirmek mümkün değil. Biz devlet olarak uyuşturucu baronları ve torbacılarla mücadele ediyoruz.

Hiçbir dönemde bizim iktidarımız döneminde olduğu kadar uyuşturucuyla mücadele edilmedi. Şu anda 50 binin üzerine cezaevlerinde uyuşturucu mahkumu var. Milletime soruyorum. Allah aşkına bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz?

Öbür tarafta can alan katillere mi kader mahkumu diyeceğiz? Hırsızlık yapanlara mı kader mahkumu diyeceğiz?

Biz devlete karşı işlenen suçlarda devlet olacak yapılacak ne varsa yapmaya gayret ederiz. Biz devlet olarak bir katili affettiğimiz zaman maktulün ailesine bunu nasıl anlatacağız?

Aynı şekilde Emeklilikte yaşa takılanlar meselesi. Karşımıza ülkemizin kaldıramayacağı bir yükün fotoğrafı çıktı. Bu konuda kararı Meclis verecektir. Bizim kimseyi ne kurum ne de isim olarak hedef almamız mümkün değildir. Sosyal medyadaki bazı açıklamaların yanlış anlaşıldığını düşünüyorum.

Andımız tartışmasını 2013 yılında çözmüştük. Danıştay, yetki aşımı yaparak maalesef bu konudaki düzenlemeyi ptal etti.

Tek parti dönemine ait bir uygulamayı bugünün Türkiye'sinde sürdürmeye çalışmak anlamsızdır.