24 Saat Haber
İstanbul
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3550 %0,23
49,0895 %0,43
5.490,24 % -0,11
Ara
Medya24 Gündem İran ve İsrail Gerilimi, Telefon Diplomasisiyle Sürüyor

İran ve İsrail Gerilimi, Telefon Diplomasisiyle Sürüyor

İran Dışişleri Bakanı, İsrail'e muhtemel saldırılara karşı güçlü yanıtı vurgularken, İngiltere'nin tutumu endişe yaratıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile telefonda bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Abdullahiyan, İsrail'in olası bir saldırısına karşılık verecekleri yanıtın hızlı, güçlü ve kapsamlı olacağını belirtti.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'na göre, Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede, İran'ın İsrail'e karşı yaptığı eylemlerin meşru savunma kapsamında olduğunu vurguladı ve bölgedeki krizlerin temelinde İsrail'in yıkıcı politikalarının olduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze'deki sivil ölümlere neden olan saldırılarına İngiltere'nin desteğini eleştiren Abdullahiyan, "Son altı ayda mazlum Gazze halkının üzerine yüz binlerce ton bomba atılırken İngiltere'nin, İran'ın Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51. maddesine göre meşru savunma hakkını kullanan İsrail rejiminin diplomatik mekanlara saldırısına verdiği tepkiden endişe duyması şaşırtıcıdır." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Tel Aviv'in İran'a olası bir saldırısına ilişkin olarak Abdullahiyan, "İran, bölgede gerilimi tırmandırmak istemiyor ancak İsrail maceraya kalkışırsa, verecekleri yanıtın hızlı, güçlü ve kapsamlı olacağını" ifade etti.

Cameron ise İran'ın İsrail'e askeri saldırısının endişe verici olduğunu belirtirken, "İsrail'den misilleme yapmamasını isteyeceğiz çünkü geçmişte yaşananların tekrarlanmasını ve daha geniş çapta olmasını istemiyoruz." dedi.

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısını kendi topraklarına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirerek misilleme yapacağını duyururken, İsrail ise karşılık vereceğini açıklamıştı.

İran, 13 Nisan'da İsrail'e karşı yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran bazı hedeflerin vurulduğunu, İsrail'in ise çoğu saldırının hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin İran'ın hava saldırısına "açık ve etkili" şekilde karşılık vereceğini iddia etmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *