24 Saat Haber
İstanbul
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4434 %0
49,2879 %0.16
5.666,12 % -0,29
Ara
Medya24 Gündem Türkiye ve ABD'den Ortak Barış Stratejisi

Türkiye ve ABD'den Ortak Barış Stratejisi

Türkiye ve ABD, Suriye'de istikrar ve Gazze'de barış için ortak çalışmalara devam etme kararlılığını yineledi.

Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye ve ABD'den Ortak Suriye ve Gazze Vizyonu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ve Gazze konularında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, iki ülkenin Suriye'de istikrarı sağlama noktasında büyük oranda mutabık kaldığını ifade ederek, terör unsurlarının bölgeden arındırılmasının ve insani yardımın artırılmasının öncelikli hedefler olduğunu vurguladı.

Suriye’de İstikrar ve Güvenlik Öncelikli
Hakan Fidan, Suriye’nin geleceği konusunda ABD ile geniş bir ortak anlayışa sahip olduklarını belirtti. Türkiye’nin Suriye’deki önceliklerini, "istikrarın sağlanması, DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin barınamaması" olarak özetleyen Fidan, bölgenin uzun vadeli huzuru için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, Suriye halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini belirterek, dış müdahaleler yerine kalıcı çözümlerin önemine dikkat çekti.

Fidan, konuşmasında Gazze’deki insani krize de değinerek, "Acil bir ateşkesin sağlanması konusunda ABD ile mutabık kaldık. Bu durum, bölgedeki insani yardımların daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmasına olanak tanıyacak" dedi.

ABD’den Türkiye’ye Teşekkür
Antony Blinken ise toplantıda, Türkiye’nin bölgedeki barış çabalarına katkılarına teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gösterdiği misafirperverlik için şükranlarını sunan Blinken, Suriye halkının Beşşar Esed rejiminden kurtulma sürecine vurgu yaptı. "Bizim ve Suriye halkının önündeki fırsata odaklanmış durumdayız. Esed rejiminin prangalarından kurtulmuş bir Suriye için çabalarımız sürecek" dedi.

Gazze İçin Ortak Çözüm Çağrısı
Toplantının bir diğer önemli başlığı, Gazze’deki insani kriz oldu. Blinken ve Fidan, ateşkesin sağlanması ve uluslararası insani yardımların hızla ulaştırılması konusunda ortak hareket etme kararı aldı. Gazze’de barışın ve huzurun sağlanması için diplomatik çabaların yoğunlaştırılacağı belirtildi.

Türkiye’nin Bölgedeki Rolü
Hakan Fidan, Türkiye’nin sadece Suriye’de değil, tüm bölgedeki sorunların çözümünde önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Türkiye’nin insani yardım, diplomasi ve güvenlik alanlarında uzun vadeli çözümleri hedefleyen bir yaklaşım izlediğini belirtti.

Blinken da Türkiye’nin bu bölgedeki etkisini takdir ederek, “Türkiye’nin Suriye ve Gazze'deki yapıcı rolü, bölgenin istikrarına büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ortak Çalışmalar Devam Edecek
Her iki bakan, toplantının sonunda uluslararası toplumun daha etkin iş birliği yapması gerektiğine vurgu yaptı. İnsani yardım, terörle mücadele ve diplomasi alanlarında ortak adımlar atılmasının, bölgede uzun vadeli barışa katkı sağlayacağı ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *