24 Saat Haber
İstanbul
Hafif yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,1579 %0.03
50,3885 %0.24
6.344,13 % 1,48
Ara
Medya24 Gündem Türkiye ve Endonezya’dan Stratejik İşbirliği Mesajı

Türkiye ve Endonezya’dan Stratejik İşbirliği Mesajı

Türkiye ve Endonezya, Gazze halkının zorla göç ettirilmesine karşı çıkarken, ekonomik ve savunma alanında işbirliğini artıracak.

Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye ve Endonezya’dan Stratejik İşbirliği Mesajı

Türkiye ve Endonezya, bölgesel ve küresel konularda işbirliğini güçlendirme kararı alırken, özellikle Gazze konusundaki duruşlarıyla dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, ülkeleri arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek amacıyla bir araya geldi. Görüşmenin ardından yayımlanan 64 maddelik ortak beyanda, iki liderin Gazze halkının vatanlarından zorla göç ettirilmesi fikrine karşı oldukları vurgulandı.

Gazze’ye Destek Vurgusu
İki ülke lideri, Filistin halkının yerinden edilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, bu sürecin uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Türkiye ve Endonezya, Gazze’de yaşanan insani krizin bir an önce son bulması ve kalıcı barışın sağlanması için uluslararası toplumu daha aktif rol oynamaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Subianto, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınarken, Filistin’in haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti. İki lider, uluslararası arenada bu konuda daha güçlü adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.

Ekonomik İşbirliği Güçleniyor
Görüşmelerde sadece siyasi konular değil, ekonomik ilişkiler de ele alındı. Türkiye ve Endonezya, ticaret hacmini artırarak 10 milyar dolarlık bir hedef belirledi. Bu kapsamda, ticaret anlaşmalarının genişletilmesi ve yatırım fırsatlarının artırılması yönünde kararlar alındı.

Özellikle tarım, sanayi ve altyapı alanlarında ortak projeler geliştirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin inşaat sektöründeki gücünün Endonezya’daki altyapı projelerine katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, Endonezya’nın düşük gelirli aileler için uygun fiyatlı konut projelerine Türkiye’nin destek vermesi gündemde.

Savunma Alanında Yeni Dönem
İki ülke arasındaki işbirliği sadece ticaret ve ekonomiyle sınırlı değil. Savunma sanayisinde de ortak projeler geliştirilmesi kararlaştırıldı. Türkiye'nin savunma sanayisindeki tecrübesinin Endonezya ile paylaşılması, ortak üretim ve teknoloji transferi konularında adımlar atılması planlanıyor.

Türk savunma sanayi şirketlerinin Endonezya'da faaliyet göstermesi teşvik edilirken, Endonezyalı subayların Türkiye’de askeri eğitim alması konusunda anlaşmaya varıldı. Siber güvenlik, istihbarat ve terörle mücadele gibi alanlarda ortak çalışmalar yürütülecek.

Eğitim ve Kültürel Bağların Güçlenmesi
Türkiye ve Endonezya, halklar arası ilişkileri güçlendirmek için eğitim, kültür ve turizm alanlarında da işbirliğini artırmayı hedefliyor. Öğrenci değişim programları, dil eğitimi ve burs olanakları gibi konular görüşmede ele alındı.

İki ülkenin kültürel miraslarını birbirine daha yakından tanıtmak için sanat ve turizm etkinliklerinin artırılması planlanıyor. Türkiye’nin turizm tecrübelerinden Endonezya’nın da faydalanması için ortak projeler hayata geçirilecek.

Küresel Barış İçin Ortak Mesaj
Liderler, Türkiye ve Endonezya'nın sadece kendi halkları için değil, küresel barış için de sorumluluk taşıdığına vurgu yaptı. Ortak beyan, iki ülkenin stratejik işbirliğini derinleştirme niyetini ortaya koyarken, uluslararası arenada daha güçlü bir işbirliği sürecinin başladığını gösterdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *