İnsan Kaynakları İstihdam araştırması verilerine göre 18-65 yaş aralığında, haftada en az 24 saat çalışan kişilerle gerçekleştirilen araştırmada Türkiye'nin yüzde 73'nün evden çalışmak istediği ve halen nüfusun yüzde 83'nün ise geleneksel çalışma şeklini sürdürdüğü açıklandı.

iStock-657772840

İNSAN KAYNAKLARI RAPORU YAYINLANDI

İrsan Kaynakları seçme ve yerleştirme ve danışmanlık şirketi Randstad'ıpy yılın 4 çeyreğinde paylaştığı 'Workmonitor/İnsan Kaynakları İstihdam Araştırması Raporu' yayınlandı.

iStock_87607257_MEDIUM

SERBEST ÇALIŞMAK İSTİYORLAR

Rapora göre 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçlarda global olarak katılımcıların yüzde 64'ü evden ya da başka herhangi bir yerden çalışmayı tercih edeceğini belirtiyor, ancak buna imkanlarının olmadığına dikkat çekiyorlar.

work-from-home-with-kids

EVİMDEN ÇIKMAYAYIM, İŞİMİ YAPAYIM

Oran Türikye'de globalden çok daha yüksek. Türkiye'nin yüzde 73'ü evden çalışmak istiyor. Türkler 'Home Office' olarak tabir edilen çalışma şekline sıcak bakıyorlar. Ancak Türkiye'nin yüzde 83'ü halen geleneksel çalışma şeklini sürdürüyor, çalışan, iş saatleri içinde ofisde bulunuyor.

1_1

ÇALIŞMA DÜZENİ EV'LERE KAYIYOR

Dünya genelinde standart çalışma saatleri dışına çıkan ve birden fazla lokasyonda çalışmaya imkan tanıyan 'agule çalışmaya doğru bir kayma söz konusu. Küresel olarak yüzde 44'ün bir kesim çalışma stillerinin bu yönde değişmeye başladığını belirtiyor.

HİNDİSTAN'IN YÜZDE 70'İ EV'DEN ÇALIŞIYOR

irem

En yüksek oran yüzde 69 ile Hindistan, en düşük oran ise yüzde 28 ile Çek Cumhuriyeti'nde. Türkiye ise global ile aynı seviyede; Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü iş yapış şekillerinin çevik bir hal almaya başladığını söylüyor.

TÜRKİYE'DE ORAN YÜZDE 35'E ÇIKTI

Tamamen agile şekilde çalıştığını belirtenlerin oranı ise globalde yüzde 41, Türkiye'de yüzde 35.

2

İŞ YAŞAM DENGESİNİ KORUYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 82'si agile çalışmayı iş-yaşam dengesini iyi bir şekilde kurmaya imkan tanıdığı için tercih edeceğini belirtiyor. Türkiye'de de aynı fikirde olanların oranı ise yüzde 74. Verimliliği, yaratıcılığı artırdığı ve iş tahminini desteklediği için tercih edinlerin oranı globalde yüzde 81, Türkiye'de yüzde 76 olarak gözlemleniyor.

ÇALIŞMANIN KOD ADI AGİLE

Agile çalışmanın özel hayatında baskı oluşturduğuna inananların oranı ise yüzde 44. Çalışan kesim buna sebep olarak her an her yerde iş ile bağlıntılı kaldıkları , her daim ulaşılabilir oldukları için kendilerine zaman ayıramayacaklarını gösteriyor. Erkeklerin yüzde 47'si, kadınlarınyüzde 40'ı bu düşünceyi destekliyor.

freelancing-image

İŞVERENLERDE MEMNUN

İşverenlerin, kendilerine işlerini evden veya başka bir yerden tam anlamışla gerçekleştirmelerine imkan tanıyan teknolojik ekipmanlar sağladıklarını belirtenlerin oranı globalde yüzde 56, Türkiye'de yüzde 48.

ÖZGÜR ÇALIŞMA ORTAMI

home-office

Randstad Workmonitor'un 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin ortaya koyduğu sonuçlardan biri de çalışan kesimin özerkliği ile ilgili. Kendi çalışmalarını düzenleme, işlerini sıraya koyma ve önceliklerini belirleme özgürlüne sahip olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 66 olarak gözlenmeniyor. Türkiye'de özerk global ile aynı seviyede. Ülkemizde yüzde 66'lık kesim çalışırken 'özerk' olduğunu belirtiyor.

İŞ DEĞİŞTİRME KAYGILARI YOK

M-Rafter-office

Randstad'ın yılın 4 çeyreğinde paylaştığı her Workmonitor Raporu'nda incelenen 'Mobility Endeksi' geçen yılın son iki çeyreğiyle karşılaştırıldığında sabit kaldı. Çalışan kesim önümümdeki 6 ay içinde değiştirme düşünmediğini belirtiyor. Hareketlilik en çok Norveç, Singapur ve Almanya'da arttı. En büyük düşük Türkiye, Kanada ve İtalya'da gözlemlendi.

images_2