Yaklaşık 20 dakikadan fazla süren gidip gelen bir ağrı olarak hissedilen bu ağrının, kollara, sırta, boyuna, çeneye ve mide üzerine doğru yayılım gösterdiğini hatırlatan uzmanlar, yine göğüs ağrısıyla beraber nefes darlığı, halsizlik ile baygınlık hissi oluşabileceğini paylaşıyor.

Bütün bunların yanı sıra şiddetli göğüs ağrısıyla birlikte soğuk terleme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin olmasının da göz ardı edilmemesi gereken durumlar arasında bulunduğunu belirten uzmanlar, bu belirtiler mevcutsa acilen hastaneye başvurulmasını tavsiye ediyor.

Ayrıca uzmanlar kalp krizinden ölümlerin genellikle hastaların sağlık merkezlerine geç başvurmaları sebebiyle ortaya çıktığını savunurken, kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık yüzde 20-30'u hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiği üzerinde duruyor.

Bu nedenle özellikle risk altındaki kişilerin belirtiler başladıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları yaşamsal öneme sahip. Kalp krizi tanısı konulan hastaların 60-90 dakika içerisinde anjiyografi laboratuvarına alınarak balon ve stent müdahalesiyle tıkalı damarların açılması öneriliyor. Yapılan çalışmalar balon ve stent tedavisinin hızlı uygulanabilmesi ve başarılı sonuçları nedeniyle öncelikli olarak uygulanması gerektiğini gösteriyor. Nadir olarak tıkalı damarların çokluğu ve stent tedavisine uygun olmaması sebebiyle hastaların cerrahi tedaviye yönlendirilmesi gerekebiliyor.