Yorgunluk, günlük aktivitelerden gerileme, fiziksel veya mental egzersiz sonrası kırgınlık ve kötüleşme, uykudan yorgun kalkma, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, konuşma güçlüğü, bilinçte bulanıklık, unutkanlık, davranış değişimleri, ayağa kalkarken sersemlik, baş dönmesi, yaygın kas ağrısı ve eklem ağrıları gibi belirtilerin en az dördünün son altı aydır devam ediyosa altında Kronik Yorgunluk Sendromu'nun yatıyor olabileceği üzerinde duruyor.

Özellikle uzun süreli anlamsız yorgunluk tanı konulmasında önemli rol oynadığını vurgulayan uzmanlar, Kronik Yorgunluk Sendromu'nu tümüyle tedavi eden bir yöntem olmadığını paylaşıyor.

Uzmanlar Kronik Yorgunluk Sendromu'nun tedavisinde daha fazla uykusuzluk, depresyon, eklem ile kas ağrıları gibi semptomları rahatlatmaya ve unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi fonksiyon kaybını gidermeye yönelik olduğunu işaret ediyor.

Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisinde ilaçların dışında fizik tedavi, egzersiz ve beslenme önerilerinden faydalanıldığını belirten uzmanlar, Kronik Yorgunluk Sendromu'nda yalnızca dinlenmenin yeterli gelmediğini hatırlatıyor.

Kronik Yorgunluk Sendromu hastalarında bağışıklık sistemiyle ilgili sıkıntıların saptanmış olduğunu dile getiren uzmanlar, örneğin bu hastalarda NK (natural killer) hücre oranlarında azalma görüldüğünü kaydediyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de sadece dinlenmenin yanı sıra sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten arınmak gerekiyor.

Kognitif davranış ve kademeli egzersiz tedavisi hastaları iyileştirme konusunda umut verdiğini ifade eden uzmanlar, dikkat dağılması, algısal bozukluklar, konuşma güçlükleri ve bilinçte bulanıklık gibi kognitif davranış bozukluklarının tedavisinde kademeli egzersiz programıyla yüzde 70 oranında iyileşme sağlanabildiğini belirtiyor.

Haftada 4-5 gün düzenli olarak yapılması önerilen egzersizin aerobik ve kademeli olması gerekiyor. Programın başarılı olmasında yüzme, tempolu yürüyüş ve bisiklet kullanma gibi egzersizlerin 20-30 dakikayla başlayıp 40-50 dakikaya kadar çıkması önem taşıyor. Bunların yanı sıra pilates de yakınmaların hafiflemesinde fayda sağlıyor.