Migreninizi tetikleyen unsuru mutlaka tespit etmeniz gerektiğini işaret eden uzmanlar, migrenle baş edebilmek için mutlaka bol su tüketmek gerektiğini savunuyor. Su tüketiminin yanı sıra hafta sonlarında çok fazla uyunmaması gerektiğini de belirten uzmanlar, toplumumuz genelinde çok fazla rastlanan ağrılardan biri olan migrenin tetikleyici faktörlerin mutlaka takip edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Uzmanlar başa giden damarların aşırı genişlemesinden kaynaklanan bir ağrı olan migrenin temelde genetik yapıdan kaynaklansa da altında başka etkenlerinde bulunabileceğini hatırlatıyor. Migrende zonklayıcı bir ağrının söz konusu olduğunu vurgulayan uzmanlar, hareket, merdiven çıkma gibi durumlarda ağrının artacağını, beraberinde bulantı, kusma, ışık ve ses rahatsızlığının da ortaya çıkacağını paylaşıyor. Migren ağrılarının yaklaşık 4 saat kadar sürebileceğini ve günlük hayatı kısıtlayacağı belirten uzmanlar, migren ataklarının çoğunun tetikleyici olarak isimlendirilen etkenler nedeniyle ortaya çıktığını vurguluyor.

Migren tetikleyicilerinin başında stresin bulunduğunu savunan uzmanlar, endişe, gerilim, heyecan ve kızgınlığın migren atağını ortaya çıkardığı üzerinde duruyor. Bunun yanı sıra çok neşeli ve kahkahalı bir gününde ağrıyla sona erebileceğini hatırlatan uzmanlar, özellikle tetikleyici olduğu bilinen besinlerden kaçınmanın da şart olduğunu dile getiriyor.

Regli dönemi, doğum kontrol hapları kullanımı, gebeliğin ilk üç ayı ve menopoz döneminde migrenin tetiklenebileceğini vurgulayan uzmanlar, parlak, yanıp sönen ışıklar, bilgisayar oyunları, öğün atlama, aç kalma, düzensiz yemek tüketimi, parfüm kokuları, iklim değişiklikleri ve mevsim geçişlerinin de tetikleyiciler arasında sayılabileceğini belirten uzmanlar, hafta içi hangi saatte uyanıyorsanız hafta sonu da o saatte uyanmanızı tavsiye ediyor.