Uzmanlar nezle veya soğuk algınlığının, hapşırık, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yollarının viral enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydederken, erişkinlerde genelde ateşin gözlenmediğini de dile getiriyor.

Yaklaşık bir hafta sonra şikayetlerin azaldığı nezle ve soğuk algınlığının aksine, gripte daha ağır şikayet ve bulguların söz konusu olduğu bir enfeksiyondan söz etmemiz gerektiğinin altını çizen uzmanlar, hastalarda ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetlerin gözlemlendiğini hatırlatıyor.

Yine grip infeksiyonunda boğaz ağrısı, nezle, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi bulgular da görülebileceğini ifade eden uzmanlar, gribal enfeksiyonlarda korkulan tablonun hastalarda sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonların ortaya çıkması olduğunu işaret ediyor.

Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını paylaşan uzmanlar, ancak grip enfeksiyonlarında eğer bakteri kaynaklı da söz konusuysa ntibiyotikler faydalı olur ve kullanılmalıdır. Gribin tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler, bol sıvı alımı ve yatak istirahati şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

Hastalıklara yakalanmamanın yolunun bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçtiğini ifade eden uzmanlar, bunun için güne güzel bir kahvaltı ile başlamanızı, düzenli egzersiz yapmanızı, yeterli miktarda su tüketmenizi, temizliğe dikkat etmenizi, meyve ve sebze tüketmenizi, sofranızdan balığı eksik etmememizi ve uyku kalitenize özen göstermenizi öneriyor.