İnternet üzerinden alışveriş yapma yöntemi dünyanın bir çok ülkesinde uzun yıllardır yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasına rağmen, Türkiye'de son yıllarda popüler olmaya başladı.

Türkiye'de hala bir çok kişi internet üzerinden alışveriş yapmaya güvenmediğinden dolayı, internet üzerinden alışveriş yapmadığını belirtiyor.

Peki internet üzerinden alışveriş yaparken, hangi konulara dikkat edilmeli? Dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Bir internet sitesi üzerinden alışveriş yapacağınız zaman ilk yapmanız gereken sitenin iletişim bilgilerini incelemeniz ve sitenin kurumsal bir firmaya ait olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Bilmediğiniz bir internet sitesi üzerinden alışveriş yapacaksanız, alışveriş yapmadan önce forumlarda ve sosyal medya üzerindeki yorumları inceleyin. O siteden daha önce alışveriş yapmış olan kişilerin forumlardaki ve sosyal medyadaki yorumları size yol gösterecektir.

Online alışveriş hizmeti sunan tüm siteler dünya çapında kredi kartı güvenliği için bir standart olan SSL sertifikası kullanmak zorundadır. SSL sertifikası olmadan hiçbir bankadan online pos alma imkanı bulunmamaktadır. Sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

İnternet üzerinden yapacağınız alışverişleri sadece kendi telefonunuz ya da bilgisayarınız üzerinden yapın. Ortak olarak kullanılan bilgisayarlardan ve bir başkasının telefonu üzerinden alışveriş yapmayın.

Online alışveriş yapmak için üye olduğunuz sitelerde kolay tahmin edilebilecek şifre seçmeyin. Şifrelerininiz içerisinde en az 1 büyük harf, en az 1 rakam ve en az 1 özel karakter bulunmasına özen gösterin.

3D ödeme sistemi (şifreli ödeme), e-ticaret işlemlerinin güvenliğinin artırılması amacıyla Visa ve Mastercard tarafından geliştirilmiş özel bir sistemdir. Diğer bir deyişle hem satıcı hem de alıcı için koruyucu bir güvenlik aşamasıdır. 3D ödeme seçeneği sunan siteleri tercih edin.