Uzmanlar bu aşıyla ilgili olarak ideal olanın ilk cinsel ilişkiden önce yapılması gerektiğini hatırlatırken, HPV virüsü ile ilk cinsel ilişkiyi takip eden birkaç yıl içinde karşılaşıldığını kaydediyor.

HPV virüsünün servikse yerleşse bile genellikle takip eden 1 yıl ile 2 yıl içerisinde vücuttan tamamen atılacağını vurguluyor.

En sık karşılaşılan kadın kanserlerinden biri olan rahim ağzı yani servisk kanserinin, Human papillomavirus yani HPV vürüsü tarafından oluştuğunu belirten uzmanlar, düzenli yapılan tarama testleri sayesinde kanser öncüsü durumlar erken yakalanıyor ve kanser oluşmadan tedavi sağlanabildiğini belirtiyor.

Rahim ağzına sürülen yumuşak bir fırça yardımıyla bölgedeki hücrelerin toplandığını ve mikroskobik inceleme sonrası net sonucun oraya çıktığını paylaşıyor. Cinsel hayatı olan aktif kadınların 21 yaşından itibaren servisk kanseri taramasının yapılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, 30 yaşından sonra ise her 5 yılda bir HPV-DNA ve pap-smear testleri birlikte uygulanmasını öneriyor. . Buna alternatif olarak, 3 yılda bir tek başına pap-smear testi uygulanabilir.

Tarama testi sonuçlarına göre, eğer kanser öncüsü bir durumdan şüphe edilirse kolposkopi işlemi uygulanır. Kolposkopiyi uygulayan hekim mutlaka bu alanda özel olarak eğitimli ve tecrübeli olmalıdır. Kolposkopi esnasında rahim ağzı ayrıntılı bir şekilde gözlemlenir. Şüpheli bölgelerden küçük biyopsiler alınarak patolojik inceleme yapılır. Bu işlem genellikle 5-10 dakika arasında sürer ve anestezi gerektirmez. Patolojik inceleme sonucunda ileride kanser riski taşıyan bir durum saptanması halinde, riskli bölgenin temizlendiği servikal LEEP veya konizasyon işlemleri uygulanır.