Evrim Geçiren Yapay Zeka

Google'a ait olan yapay zeka üretici Deep Mine şirketi tarafından tasarlanan Alphago Zero, şu ana kadar tasarlanmış olan en üstün yapay zeka yazılımı olarak tanımlanıyor. Bu yapay zeka, dünyanın en zor strateji oyunu olan Go oyunundaki en iyi oyuncuyu yenmeyi başardı.

Yapay zekanın bu başarısı tamamen kendi kendisini geliştirmesiyle sağlandı. Bu gelişmeyi gören Alphago Zero yaratıcıları, yazılımın kendi evrimini tamamladığını açıkladılar. Çünkü Alphago Zero üstün bir öğrenme yeteneği ile donatıldı.

Bu yeteneğin neleri başarabileceği, yazılımın sahipleri tarafından sürekli gözlemleniyor.

Korkutan Gelişim

Ünlü fizikçi Stephan Hawking'in geçtiğimiz günlerde, yapay zeka geliştiricilerinin çok dikkatli olması gerektiğini, bir gün gezegenimizi yapay zekaların ele geçirebileceğini söylemesinin ardından, Alphago Zero 'nun müthiş bir gelişme kaydetmesi bazı çevrelerde tedirginlik yarattı.

Alphago Zero, iki yıldan bu yana Go oyununda yer alan tüm oyuncuların oyun stratejilerini ve hamlelerini gözlemleyerek kaydetti. Yazılımın yaptığı bu gözlem, onun kendi oyun stratejisini geliştirmesine yardımcı oldu. Bu stratejiyi geliştirirken tasarımcıları tarafından herhangi bir yardım almayan Alphago Zero, bu hamlesi ile dünyadaki en iyi Go oyuncusu olarak bir unvan kazanmış oldu.

Ancak üstün bir insan zekası ile oynanabilen Go oyununda, Alphago Zero 'nun elde ettiği bu başarı ve oyundaki akıllıca hamleleri, insanlık tarihinin yüzyıllara dayanan bilgi birikimi ve gelişimi ile eşdeğer tutuluyor.

Alphago Zero tüm bu üstünlükleri sayesinde ileride üretilecek olan zeki makinelerin temeli olarak görülüyor.