Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Terörsüz Türkiye” hedefine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, silah bırakan ve teslim olan örgüt mensuplarıyla ilgili yasal düzenlemelerin değerlendirildiğini belirtti.
AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tunç, terör örgütünün fesih ve silah bırakma kararının Türkiye'nin kalkınması açısından kritik bir eşik olduğunu vurguladı.
"Güçlü Türkiye, terörsüz Türkiye ile mümkün"
Tunç, yaklaşık 40 yıldır süren terörle mücadelenin binlerce cana mal olduğunu hatırlatarak, “Geleceğimiz ve çocuklarımız için bu sorunun kalıcı olarak çözülmesi şart. Türkiye, bu yüzyıla damgasını ancak terörsüz bir ortamda vurabilir” dedi.
Yeni düzenlemeler Meclis’e taşınacak
Bakan Tunç, tutuklu ve silah bırakan teröristlerle ilgili yapılması planlanan yasal düzenlemelere ilişkin şunları söyledi:
-
Hasta tutukluların rehabilitasyon tipi cezaevlerinde kalmasına dair uygulamalar genişletilebilir.
-
5 yılın altındaki suçlar için infaz esnekliği artırılabilir.
-
3 yılın altında ceza alan doğum yapmış kadınların konutta infaz süresi uzatılabilir.
-
70 yaş üstü hükümlülere yönelik evde infaz uygulamaları güçlendirilebilir.
DEM Parti ile görüşmeler ve ortak çalışmalar
Tunç, DEM Parti ile Adalet Bakanlığı arasında gerçekleşen görüşmede bazı önerilerin alındığını belirtti. Cezaevi koşulları, gözlem kurulları ve iyi hal uygulamaları gibi konularda idari çözümlerle ilerlenebileceğini ifade etti.
Örgüt adına suç işleyenlere yeni düzenleme geliyor
Bakan Tunç, örgüt üyesi olmayan ancak örgüt adına suç işleyen kişilerin cezai sorumluluğu konusunda da yasal değişiklik yapılacağını duyurdu. Bu konuda siyasi partilerle görüşmeler yapılacağını ve teklifin Meclis takvimine göre şekilleneceğini açıkladı.
“Umut hakkı” gündeme gelmedi
DEM Parti’nin kamuoyuna yansıyan “umut hakkı” talebine ilişkin Tunç, “Bizim yaptığımız görüşmede bu konu gündeme gelmedi” dedi.