ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, Arakan Krizinde Myanmar'a yönelik herhangi bir adım atılmasını engelleyen ülkenin Çin olduğuna dair ipuçları vererek, Çin'i isim vermeden eleştirdi

MYANMAR OTURUMUNDA AÇIKLADI

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley, BM Güvenlik Konseyinin, Myanmar güvenlik güçlerinin şiddet olayları sonucu Bangladeş'e düzenlediği ziyaretin ardından yapılan Myanmar oturumunda, konsey üyesi ülkelerin temsilcilerinin Arakan'daki krize ve Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı zorluklara ilk elden şahit olduklarını söyledi.

BAZI ÜYELER (ÇİN) BİZİ ENGELLEDİ

BM Güvenlik Konseyinde Myanmar'a kalkan olan Çin'i isim vermeden eleştiren Haley,' Kısa vadeli ekonomik çıkarların bildiğimiz doğruyu yapmamıza engel olmasına izin veremeyiz. Myanmar'ı bu krizi çözmek için gerçek adımlar atmaya teşvik edecek benzersiz araçlarımız var ve bunları kullanmalıyız ama bazı üyeler şimdiye kadar kişisel çıkarları uğruna harekete geçmemizi engelledi'. şeklinde konuştu.

SALDIRI VE KATLİAMLAR SORUŞTURULACAK

Myanmar'ın BM Daimi Temsilcisi Hau Do Suan ise insan hakları ihlallerine göz yumulmayacağını, kanıtlarla desteklenen ihlallere ilişkin iddiaların soruşturulacağını ve harekete geçileceğini dile getirdi. Myanmar ordusu, ülkenin farklı bölgelerinde etnik azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri sebebiyle eleştirilere hedef oluyor.

700 BİNDEN FAZLA MÜSLÜMAN KAÇTI

BM, ordu güçlerinin ülkenin güneybatısındaki Arakan eyaletinde 700 binden fazla Müslümanın komşu Bangladeş'e sığınmasına yol açan operasyonlarını 'etnik temizlik' olarak tanımlamıştı.

HRİSTİYANLARA'DA SALDIRIYORLAR

Öte yandan, kuzeydeki Kaçin eyaletinde de ordu güçleri ile ayrılıkçı isyancılar arasındaki çatışmalar sebebiyle yerli Hristiyan Kaçin etnik topluluğuna mensup binlerce kişi yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.