Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Rusya’da düzenlenen 13. St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu’nda Türkiye’nin yargıda dijitalleşme yolunda attığı adımları anlattı. Tunç, hızlı, şeffaf ve erişilebilir bir adalet sistemi için geliştirilen Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ve dijital uygulamaların milyonlarca kullanıcıya hizmet verdiğini belirtti.

UYAP 22 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı

Tunç, UYAP’ın artık adli işlemleri fiziksel temas olmaksızın gerçekleştirmeye imkan tanıdığını belirterek, sistemin 57 kurumla 186 farklı entegrasyonu tamamladığını söyledi. UYAP Vatandaş Portalı'nın 22 milyon 754 bin kullanıcıya ulaştığını da sözlerine ekledi.

E-duruşmalar 3 milyonu geçti

COVID-19 döneminde devreye alınan e-Duruşma sistemi sayesinde 2 bin 972 mahkemede toplam 3 milyon 289 bin duruşmanın elektronik ortamda yapıldığını ifade eden Tunç, SEGBİS aracılığıyla da 6 milyon 302 bin duruşmanın gerçekleştiğini bildirdi.

Kahramanmaraş’ta Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi
Kahramanmaraş’ta Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi
İçeriği Görüntüle

Ayrıca 2019’da başlatılan e-Tebligat sistemiyle 285 milyon tebligatın dijital ortamda gönderildiğini belirten Tunç, bu sistemin 20 milyar lira tasarruf sağladığını ve çevreye önemli katkı sunduğunu aktardı.

Yapay zeka, büyük veri ve güvenlik çalışmaları sürüyor

Tunç, yargıda yapay zeka destekli yazılımlar, veri analiz sistemleri ve dava yoğunluk haritaları gibi teknolojilerin aktif olarak geliştirildiğini kaydederek, “Veri güvenliği en büyük önceliğimiz. Bu nedenle güçlü bir siber güvenlik altyapısı kuruyoruz” dedi.

“Gazze’de yaşananlar bir insanlık dramıdır”

Konuşmasında Gazze’deki insani krize de değinen Tunç, sivillerin hedef alındığını ve yaşananların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu vurguladı. “Adaletin ruhu, insan onurunu ve masum hayatları korumaktan geçer” diyen Tunç, Türkiye’nin barış ve adaletten yana duruşunu yineledi.

Bakan Tunç, program kapsamında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri adalet bakanlarıyla da ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Kaynak: AA