Çocuklarda yürümenin 12 ile 18 aya kadar uzayabileceğini belirten uzmanlar, 18 aydan daha uzun süredir yürüyemeyen bir çocuk için mutlaka bir uzmandan görüş alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Ayrıca uzmanlar yaşından önce yürüteç kullanımı çocukların büyüme plaklarının yeterli olgunluğa ulaşmadan yük taşımaya başladığı savunmaktadır. Bu durumun çocukların bacaklarında parantezleşme sorununa yol açtığını açıklayan uzmanlar, ailelerin dikkatli davranmasın gerektiğini ifade ediyor.

Yeni yürümeye başlayan çocukların ilk adım ayakkabısı kullanılmasının bilimsel olarak fark yaratmadığını kaydeden uzmanlar, yapılan çalışmalarda çocuklarda ayakkabı seçiminin ayağın şeklini değiştirmede, düztabanlığın gidişatını etkilemede bir faydası olmadığının görüldüğünün saptandığını belirtiyor.

Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı Türkiye'yi Etkisi Altına Alan Kar ve Sağanak Uyarısı

Ancak çocukları ev içerisinde ayakkabı giymeye zorlamanın, kumda yürütmenin, ayağının altında şişe yuvarlatmak gibi yöntemlerin ayağın şekillenmesinde bir katkı sağlamadığını ifade eden uzmanlar, özel yapım ayakkabıların, yani çarpık ön ayak sorunu gibi ayağın tarak kemiğinden olan dönüklüklerinde tercih edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Çocukların bacaklarında ortaya çıkan parantezleşme veya 'x' deformitesinin metabolik bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumlarda herhangi bir yardımcı ortopedik cihaz kullanmadan uzman takibiyle çocuğu izlemenin şart olduğu üzerinde duruyor.

Genellikle kendiliğinden düzelen bu durumlarda nadiren cerrahi müdahale gerektiğini dile getiren uzmanlar, erken teşhis ile büyük cerrahilerden çok daha basit küçük cerrahi müdahalelerle eğrilik kontrol altına alınabildiğini açıklıyor.