Gazze Şeridi’nde yaşanan su krizi, benzeri görülmemiş bir insani felakete dönüşmüş durumda. Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği Başkanı Hacı Ali Aydın, düzenlediği basın toplantısında, abluka ve saldırılar sonrası Gazze’de temiz suya erişimin neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.
Aydın, İsrail’in 7 Ekim 2023 sonrası yoğunlaştırdığı saldırılarla bölgedeki su altyapısının hedef alındığını, Gazze halkının hayati tehlike altında olduğunu vurguladı.
Günde 80 litreden 4 litreye
Toplantıda dikkat çeken verilerden biri de su tüketimindeki dramatik düşüş oldu. Aydın, savaş öncesinde kişi başına günlük 80 litre olan su tüketiminin, bugün 4 litrenin altına gerilediğini ifade etti. Bu seviyenin hayatta kalma sınırının dahi altında olduğunu belirten Aydın, bölgede kolera, dizanteri, Hepatit A gibi bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığını söyledi.
“İnsanlar temiz suya hasret. Susuzluktan ölümler yaşanıyor. Bu bir Gazze değil, insanlık meselesidir,” diyen Aydın, uluslararası topluma çağrı yaptı:
“Tüm devletlerin, yardım kuruluşlarının ve STK’lerin bu konuda seferber olması gerekiyor.”
Altyapı yok oldu, kanalizasyon sokakta
Toplantıya canlı bağlantıyla katılan Gazze Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Mahir Salim, bölgedeki su altyapısının büyük oranda tahrip edildiğini, birçok yerde kanalizasyon sularının sokaklara aktığını belirtti.
Salim, temiz suya ulaşmanın artık neredeyse imkansız olduğunu, mevcut kuyuların ya kullanılamaz hale geldiğini ya da tamamen kuruduğunu ifade etti.
Ayrıca, İsrail bombardımanlarının hedef aldığı arıtma tesisleri ve pompa sistemlerinin çalışmadığını, bu nedenle suyun depolanmasının veya dağıtılmasının mümkün olmadığını aktardı.
Uluslararası toplumdan acil yardım çağrısı
Aydın, Gazze’de yaşanan su krizinin yalnızca bölgesel bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulundu. Özellikle su arıtma sistemleri, mobil su tankları, hijyen kitleri ve ilaç desteğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
İnsani yardım kuruluşlarının Gazze’ye giriş yapabilmesi için uluslararası baskının artırılması gerektiğini ifade eden Aydın, aksi halde temiz suya erişemeyen binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi.