Dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım platformu olan İnstagram her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Özellikle dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook'un İnstagram'ı satın almasının ardından İnstagrama gelen güncellemelerle daha kullanılabilir hale gelen İnstagram, kullanıcı sayısını da hızla arttırıyor.

İnstagram'ın özelliklerinden biri de 'Keşfet' sekmesi, keşfet sekmesinde etkileşimi yüksek olan fotoğraflar yer alıyor. Yani yüksek sayıda beğeni almış ve fazla sayıda yorum yapılmış gönderiler Keşfet sekmesine düşüyor.

Yüksek etkileşim gerektiğinden dolayı keşfet sekmesine düşen gönderilerin neredeyse hepsi instagram fenomenlerinin ve ünlü isimlerin paylaşımları oluyor. Çünkü instagram fenomeni ve ünlü isimlerin instagram'da takipçi sayıları fazla ve bir fotoğraf paylaştıklarında hemen beğeniler ve yorumlar gelmeye başlıyor. Böylece etkileşimi yüksek olan bu paylaşımlar keşfet sekmesine düşerek daha fazla kişi tarafından görülmesi sağlanıyor. Çünkü keşfet sekmesine düşen gönderileri, o kişi takip etmeyen kullanıcılar da görebiliyor. Yani paylaşımı yapan kişinin paylaşımları sadece kendi takipçileri tarafından değil, aynı zamanda tanımadığı ve kendisini takip etmeyen instagram kullanıcılar tarafından da görülüyor.

Bu konuyla ilgili İnstagram kullanıcılarının farklı bir yolu kullanarak 'Keşfet sekmesine' gönderilerini düşürdüğünü belirten Dijital Medya Uzmanı Abdulkadir Mercanoğlu, sistemin işleyişi hakkında bilgi verdi.

Mercanoğlu açıklamasında; "Takipçisi az olan bazı kullanıcılar ise Instagram'ın Keşfet özelliğinden faydalanıp etkileşim ve takipçi sayılarını artırabilmek için Whatsapp üzerinden kurdukları gruplarla bir araya geliyor. Bu grupta 10 hesapta olabilir 100 hesapta. Sayının çok olması Keşfet'e düşme ihtimalini artırıyor. Whatsapp grubunda birbirileriyle iletişim halinde olan Instagram kullanıcılarının her biri, yaptığı paylaşımın linkini Whatsapp grubundan paylaşıyor ve herkes birbirine yorum yapıp, beğeniyor. Ve Instagram algoritmaları da bu etkileşimleri baz alarak yapılan paylaşımları Keşfet sayfasında gösteriyor. Böylece o paylaşımlar yüksek erişim, yüksek etkileşim alırken bir yandan da takipçi sayılarını artırıyorlar."dedi.