Ağız ülseri kimi zaman zararsız olarak görülse de bazı kişilerde yemeği, içmeyi, dişleri fırçalamayı hatta konuşmayı bile zorlaştıran ve hayatı çekilmez kılan hastalıklardan biri.

Uzmanlar çok fazla asitli gıda tüketmenin ve sigara içmenin ağız ülserini ağırlaştırdığını işaret ederken, çoğu kişide bahsi geçen yaraların 2 hafta içinde iyileştiğini hatırlatıyor. Ağzınızdaki yaralar üç haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir doktor veya diş hekimine başvurmanız gerektiğini hatırlatmak zorundayız.

Oluşum nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ağız ülserine neden olabilecek bazı noktalar olduğunu belirten uzmanlar, bunların üzerinde durmanın faydalı olacağını belirtiyor.

Çok fazla sigara tüketmek, asidik gıdalar, turunçgiller ve baharat bakımından zengin beslenme programına sahip olmak, takma protez, ağız ve diş etlerine sürtünen aparatlara sahip olmak, stres ve kaygı boyutu yüksek olmak, gebelik, ergenlik ve menopoz gibi hormonal süreçler, bazı ağrı kesiciler, genetik faktörler, çölyak hastalığı, vitamin B12 veya demir eksikliği, zayıflatılmış bir bağışıklık sistemi gibi sebepler ağız ülserinin tahmin edilen sebepleri arasında bulunuyor.

Halk arasında ağız ülseri ile ağız kanserinin çoğu kez karıştırıldığının üzerinde duran uzmanlar, ağız ülserinin genellikle ağrılı olduğunu ancak kanserde bu ağrıların söz konusu olmadığını hatırlatıyor.

Ağız ülserinin 2 haftalık bir süre içinde iyileşeceğini ancak ağız kanserinde yaraların ortadan kalkmayacağını belirten uzmanlar, ağız kanserinde yaraların ve lekelerin sert olduğunun da altını çiziyor.

Genellikle ağız kanserinde yaraların dilde, ağzın arkasında, diş etlerinde veya yanaklarda görülen kırmızı ve beyaz alanlarda oluşacağını savunan uzmanlar, bu nedenle üç haftadan fazla süren yaralarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini işaret ediyor.

Uzmanlar ağız ülseri tedavisinde şişi ve ağrıyı azaltmak için antimikrobiyal gargara ve merhem yazacağını ifade ediyor.