Uzmanlar ergenlik döneminde olan çocukların ailelerinin, çocuklarını takip etmeleri gerektiğinin altını çizerken, ergenliğin gecikmesinin, erken ergenliğin, aşırı kıllanmanın, erkek çocuklarında görülebilecek meme büyümesinin, kızlarda erken ve düzensiz adet kanamaları gibi rahatsızlıkların, gençlikte ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak kısırlığın belirtileri arasında olduğu üzerinde duruyor.

Bu nedenle ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini paylaşan uzmanlar, mutlaka ergenlik döneminde çocukların uzman bir doktor tarafından takip edilmesinin sağlanması gerektiğini savunuyor.

Doğurganlığın değerlendirilmesinde rahim içerisindeki yapışıklıklar, adet düzensizlikleri ve rahim içi doku hasarlarının ileride gebelik kayıplarına ve tüplerde yapışıklıklara ve tıkanıklıklara neden olabileceği düşünülmesi gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, erkek çocuğu olan anne-babaları da aynı şekilde daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Ayrıca uzmanlar erkeklerin fertilitesi değerlendirilirken vücut içerisinde kalan testis durumu ile sık karşılaşıldığını ve aslında bu durumun tespitinin son derece kolay olduğunu hatırlatıyor. Unutulmaması gereken bir noktanın da testis iltihabı da ileride kısırlığa neden olabileceği olduğunu dile getiren uzmanlar, ergenlik sonrası geçirilen Kabakulak hastalığı da testisleri olumsuz etkileyebilir; sperm sayısı, hareketi ve şekil bozukluğu etkilenebileceğini belirtiyor.

Yaşların ilerlemesiyle gebelik şansını arttırmak için yumurta ve sperm dondurmak, doğurganlığın korunması için iyi bir yöntem olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, ülkemizde ancak kanser hastalıkları ile ilgili ameliyatlar veya ilaç tedavileri öncesi resmi belge karşılığı yapılabildiğini vurguluyor.