Pek çok kişi tarafından bilinmese de erkeklerin yaklaşık yüzde 40'ında yaşanan çocuk sahibi olamama sorunun altında testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların varisleşmesi sonucu ortaya çıkan'Varikosel', hastalığının yattığını belirten uzmanlar, erkeklerde testislerden çıkan kirli kanı taşıyan toplardamarların (venlerin) bozukluğu nedeniyle iyi görev yapamaması ve buna bağlı içindeki kirli kanı kalbe taşıyamaması sonucu oluşan bu hastalığın en önemli özelliklerinden birinin kişide genel anlamda herhangi bir şikayet yaratmaması olduğunu belirtiyor.

Söz konusu ağrının testis ve kasıkta ağırlık asılmışçasına hissedilen bir ağrı olduğunu belirten uzmanlar, çocuk sahibi olamama nedeniyle yapılan kontroller esnasında fizik muayene ya da ultrasonografiyle fark edilebildiği üzerinde duruyor.

Çok erken yaşlarda ve çok geç yaşlarda görülen, ani başlayan varikosel olgularında, sağ testiste çok ileri boyutlara ulaşan olgularda testis toplardamarlarının kan akışına engel olabilecek başka muhtemel durumlar da (karın içinde kitle, böbrekte kitle vb. gibi) oluşabildiğini ifade eden uzmanlar, varikoselin, testisin toplardamarlarında varis şeklinde genişlemesi sonucunda oluştuğunun altını çiziyor.

Bu genişlemiş damarlar ilerlemiş olgularda testisleri barındıran torba (skrotum) cildinin altından mor renkli varis paketleri olarak görülebilir ve elle fark edilebilir hale gelebilir. Erkeklerin yüzde 15-20'sinde bulunur, çocuk sahibi olamama sorunu yaşayan erkeklerin ise yüzde 40'ında vardır. Genellikle solda bulunur. Bunun nedeni, sol testisin toplardamar yapısının anatomik özelliğinin farklı olmasındandır.