Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Merz, İsrail’in güvenliğini savunduklarını ancak sivil halkın yaşadığı büyük acıların artık meşruiyet sınırlarını aştığını vurguladı.
Merz, Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya’nın İsrail’in var olma hakkına verdiği desteğin sürdüğünü ancak son günlerde yaşanan saldırıların "dehşet verici" boyutlara ulaştığını söyledi.
“Gazze’de sivil halkın çektiği korkunç acılar bizleri de derinden etkiliyor. İsrail’in saldırıları artık terörle mücadele gerekçesiyle açıklanamaz hâle geldi.” – Friedrich Merz
“İnsani yardım ulaştırılmalı, su ve gıda temin edilmeli”
Almanya Başbakanı, İsrail hükümetiyle sürekli temas halinde olduklarını ve kendilerinden Gazze’ye insani yardım erişiminin sağlanmasını, su ve gıda güvenliğinin teminat altına alınmasını talep ettiklerini belirtti.
“Bunları söylemek artık kaçınılmaz”
Merz, Almanya’nın uzun süredir itidalli açıklamalarla İsrail politikasına destek verdiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
“Bu saldırıların artık İsrail’in var olma hakkı ile ilgisi yok. Yaşananlar artık anlaşılabilir değil. Bunları söylemek zorunda olduğum bir noktaya geldim.”
Almanya'nın İsrail’e silah sevkiyatı gündemde
Gazetecilerin silah sevkiyatıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Merz, konunun hükümet içinde değerlendirildiğini ve henüz bir karar alınmadığını söyledi.
Orpo: “Gazze’deki durum bir insani felaket”
Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo da açıklamasında Gazze'deki durumu “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Orpo, insani yardımların derhal ulaştırılması ve uluslararası baskının artırılması gerektiğini vurguladı.
“Ateşkes derhal sağlanmalı, ardından barış süreci başlatılmalı. Kalıcı çözüm, iki devletli yapıdır.” – Petteri Orpo
Ukrayna-Rusya Savaşı da gündemdeydi
Merz ayrıca, Ukrayna'nın kendisine verilen silahları Rusya topraklarındaki askeri hedeflere karşı kullanma hakkına sahip olduğunu ifade etti. Almanya'nın bu pozisyonunu netleştirdiğini söyleyen Merz, bu kararın savunma hakkı bağlamında gerekli olduğunu belirtti.
“Eğer sadece kendi toprağınızda savunma yaparsanız, yeterince koruma sağlayamazsınız.” – Friedrich Merz
Ukrayna’nın desteklenmesinin sadece toprak bütünlüğü değil, Avrupa'nın güvenliği açısından da kritik olduğunu kaydeden Merz, Rusya'nın diplomatik çözümden uzak durduğunu belirterek ateşkes niyeti taşımadığını ifade etti.