Kalp sorunu yaşayanların kan akımındaki dengesizliğin pek çok hastalığı tetiklediğini belirten uzmanlar, başta tansiyon düşmesi olmak üzere bu hastalıklara karşı bazı tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.

Sıcak hava koşullarının herkesi aynı ölçüde etkilemediğini dile getiren uzmanlar, bilimsel çalışmaların 65 yaş üzeri kişilerde 20 derecenin üzerindeki her 1 derecelik artışın ölüm oranını yüzde 2 arttırdığını ortaya koyduğunu belirtiyor.

Yaşlılığa bir de kalp hastalıkları eklenince riskin daha üst seviyelere yükseldiğini savunan uzmanlar, kalbin vücudu soğutmak ve terlemeye yardımcı olmak adına daha fazla kan pompalayarak zorlandığını ifade ediyor. Sağlıklı kişilerin bu durumu tolare edebildiğini ancak yaş arttıkça sorunların daha da büyüdüğünü hatırlatan uzmanlar, tansiyon düşmesinin damarlarda genişlemeye ve kalbe giden kan akımının dengesinin bozulmasına bağlı olduğu üzerinde duruyor.

VÜCUT SICAK HAVAYI NASIL TOLERE EDER?

İnsan vücudunun sıcaklığının genelde 36- 37 derece aralığında olduğunu savunan uzmanlar, herhangi bir sıcaklık artışında vücudun hemen kendisini soğutmaya çalıştığını, bunu da terleme ve kan damarlarının gelişmesiyle sağladığını paylaşıyor.

Aşırı sıcak ortamlarda terleme ile kaybedilen sıvı ve kan damarlarının genişlemesinin de kan basıncında düşme ve kalp hızında artış olarak kendini gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumda kalp krizi geçirmiş, kalp yetersizliği bulunan ve yüksek tansiyon hastalarının büyük sıkıntılar çektiğini ileri sürüyor.

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ SIKINTI DOĞURUYOR

Özellikle kalp hastalarının idrar söktürücü ilaç kullanmak zorunda olduğunda sıcak hava sebebiyle daha fazla sıvı kaybı yaşadığını hatırlatan uzmanlar, bu durumdaki kişilerin hayati risk oluşumuna dikkat etmesi gerektiğinin üzerinde durmakta fayda görüyor.