Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dünyada kalıcı barışın sağlanmasının yolunun güçlü ve değer odaklı bir eğitim sisteminden geçtiğini söyledi. Londra’da düzenlenen ve 150’ye yakın ülkeden katılımcının yer aldığı Dünya Eğitim Forumu’nun ardından konuşan Tekin, eğitimde teknolojinin yanı sıra insani değerlerin de öncelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Bilgi değil, beceri odaklı eğitim dönemi başlıyor”

Forumda, yapay zeka ve yeni teknolojilerin eğitimdeki rolünün ele alındığını belirten Tekin, Türkiye’nin de 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren beceri odaklı yeni bir eğitim modeline geçeceğini ifade etti.

“Artık bilgi vermek değil, bilgiyi hayata uygulayabilen bireyler yetiştirmek hedefleniyor. Türkiye de bu dönüşüme ayak uyduruyor” dedi.

“Eğitim barışı tehdit eden unsurları değiştirebilir”

Bakan Tekin, konuşmasında barışı tehdit eden unsurların çoğunun eğitim sisteminden geçtiğine işaret ederek, “Bugün yaşanan savaşların, insan hakları ihlallerinin temelinde çocukların nasıl yetiştirildiği yatıyor. Barışçı bir nesil, ancak bu anlayışla oluşturulabilir” açıklamasında bulundu.

Bakan Tunç: UYAP ile adalete erişim hızlandı
Bakan Tunç: UYAP ile adalete erişim hızlandı
İçeriği Görüntüle

Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini hatırlatan Tekin, müfredat değişikliklerinin de bu vizyona uygun şekilde kurgulandığını belirtti.

“Soykırımlara ve çatışmalara sessiz kalamayız”

Tekin, dünyadaki gelişmelere de değinerek, özellikle İsrail’in Gazze’deki saldırılarını “soykırım” olarak nitelendirdi. “Her gün yeni bir çatışma riskiyle karşı karşıyayız. Barış ve insan haklarını merkezine almayan hiçbir paradigma uzun ömürlü olamaz” diye konuştu.

“Eğitim, sadece teknolojiyle değil, vicdanla da gelişmelidir”

Eğitimde inovasyonun önemine değinen Tekin, teknik gelişmelerin yanında insani değerlere dayalı bir yaklaşımın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Yeni nesiller sadece dijital becerilerle değil, adalet, merhamet ve sorumluluk bilinciyle yetişmeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA